Бракониерският улов е един от основните рискове за есетрите в долното течение на река Дунав, предупреждава нов доклад, подготвен от природозащитната организация WWF.

Докладът отчита 337 случая на незаконен улов на есетри, регистрирани в периода между 2016 г. и 2022 г., от които 130 са в България, 125 в Румъния и 82 в Украйна. Престъпленията варират от нарушения на забраните и разпоредбите за риболов до нелегална търговия с есетри и продукти от тях.

Докладът подчертава риска за четирите оцелели вида есетри в долното течение на Дунав - моруната, пъстругата, руската есетра и чигата. Козлодуй в България, Тулча в Румъния и Одеса в Украйна се очертаха като основните горещи точки с над 1/3 от докладваните случаи във всяка страна.

Според изследването властите в трите държави са иззели общо 955 броя есетри - 3 в България, 553 в Румъния и 399 в Украйна.

В Румъния WWF използва камери, чрез които бяха разкрити най-малко 15 случая на незаконна дейност, а също и наблюдава с дрон обширната зона на делтата на Дунав.

В България WWF сътрудничи с граничната полиция за откриване на незаконни риболовни съоръжения, използвайки сонарни технологии. Изследването отбелязва и потенциални корупционни практики в Украйна, които могат да разкрият връзки между рибари и служители на власт.

България вече е създала защитена зона за есетрите в района на село Ветрен и езерото Сребърна, която има за цел да опази местообитанията на застрашените видове. Забранени са добивът на инертни материали от реката и драгирането на дъното й. Защитената зона е дом на много други риби, включително видове, които са включени в Червената книга на България.

"За да подпомогнат намаляващите им популации, през последните девет години природозащитниците са пуснали в Дунав над 77 хиляди маркирани чиги, руски есетри и моруни", разказва Борислава Маргаритова, старши експерт "Води и биоразнообразие" във WWF.

"Есетрите, както и останалите мигриращи риби, играят важна роля като индикатор на здравите екосистеми в реката. Достигнали до наше време от епохата на динозаврите, те са еволюирали в сложна конкурентна среда. Повечето видове есетри са на върха на хранителната верига и нямат много естествени врагове, освен човека", разказва ръководителят на програма "Води" във WWF Стоян Михов.

Сигнали за умряла риба в Черно море вдигнаха на крак екоинспекцията във Варна

Сигнали за умряла риба в Черно море вдигнаха на крак екоинспекцията във Варна

Установено е струпване на мъртви риби от видовете попче, морска мишка, малки пясъчни рачета