Близо 200 служители на реда - огнеборци, надзиратели, полицаи се събраха на протест до сградата на МВР, след като по-рано през деня представители и на трите професии имаха дълга среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и социалния й колега Калфин.

Оказа се, обаче, че разбирателство не е постигнато. Служителите в сектор "Сигурност" обявиха, че са възмутени от изявлението на ресорния министър, която твърди, че са се разбрали, при положение, че според служителите - не е отговорено на нито един от въпросите им и проблемите, довели до протеста, не са получили решение.

По думите на председателя на Синдиката на надзирателите Иван Петров "25 години политиците се опитват да направят смешни полицаите, надзиратели и пожарникарите".
Той обяви, че протестите няма да спрат, а още утре в 13 часа всички недоволни от сектора ще се спазарят на нова демонстрация отново до МВР.

Припомняме, от бранша обявиха, че подготвят протестни действия още преди седмици, когато стана ясно, че пенсионната реформа, която ще се провежда от управляващите, ще има ръст в изискуемите години и трудов стаж за пенсиониране. Служители на реда и военни се оплакаха още тогава, че не могат да изпълняват задълженията си  и да опазят живота и здравето на хората, ако се пенсионират на 55 години.

Те поискаха възрастовият таван за пенсиониране да бъде 50 години. Надзирателите, от своя страна, подкрепиха това изискване и припомниха отново, че работят в такива условия на труд, които са определени от международни организации като нечовешки.

Под звуците на вече утвърдилата се протестна песен "Няма такава държава", съпроводени от плакати и тъпани и под цветовете на родния трибагреник десетките протестиращи се отправиха в планирано шествие по столичните улици с крайна цел - парламента.



В тон с професиите си те призоваха по време на шествието да се спазват всички правила и закони и не пропуснаха да апелират гражданите да се присъединят към тях и да изразят подкрепа.

Преди да стигнат до парламента обаче служителите от сектор „Сигурност" не пропуснаха да отделят няколко минути пред Министерството на финансите и да освиркат финансист номер едно Владислав Горанов. Повод за това неодобрение е, че за сектора никога не са отделили парите, необходими за достойно заплащане.

Шефът на синдиката на полицаите Валентин Попов припомни под прозорците на Горанов максимата, че „празна раница не пази граница". Докога ще бъде заложници на математиката, поискаха да знаят протестиращите.

Освирквания последваха и пред самото Народно събрание, където демонстрантите обявиха, че ще разпънат палатков лагер и той ще остане там, докато не получат отговор на въпросите си.

Основните им питания са докога няма да има финанси за заплати и докога полицаите ще охраняват българската граница, а не обществения ред и живота и здравето на гражданите.

Надзирателите пък подчертаха, че при тях пари за заплати ще има само до есента и по тази логика може на есен да затворят „предприятието" и да пуснат престъпниците по домовете им, и да започнат работа през януари, когато има пари от новия бюджет.

По думите им, заради съкращения с цел повече пари за персонала в момента се налага един надзирател да въдворява ред на близо 200 престъпници. Солидарни във възмущението си служителите от различните направления в сектор сигурност обещаха, че няма да спрат с протестните действия.

По-рано, малко преди началния час на протеста, завърши въпросната среща между синдикати и министрите на вътрешните работи и на труда - Бъчварова и Калфин.

"Очевидно имаме коренно различно виждане по въпроса що е то социален диалог и има ли той почва у нас", заяви пред журналисти председателят на един от шестте синдиката в МВР - СФСМВР Валентин Попов.

Попов заяви, че не са постигнали разбирателство. Мнението на Бъчварова бе, че след почти два часа и половина разговори усещането й е, че синдикатите са получили отговор на всички поставени въпроси.

"За искане на оставки засега е рано", стана ясно от думите на Попов, "но пък е твърде възможно". Той категорично отрече позицията на вътрешния министър, заявена по-рано в парламента, която заподозря, че зад протеста на служителите в сектора стои някой друг. Попов изтъкна, че се провеждали протести винаги, когато са имали проблеми, при всички правителства и че това е тяхно право, когато не са чувани.

"Доказали сме и продължаваме да доказваме, че сме готови на компромиси", посочи Попов и допълни, че очевидно отстъпките им се виждат недостатъчни. Той заключи, че не се е стигнало до решение на поставените проблеми.

След срещата пък Бъчварова каза, че в хода на разговора от страна на синдикатите не е имало ясно зададени въпроси, а по-скоро някакви теми, по които са дебатирали. Тя изтъкна, че открито са поставили посоките, по които работят и етапите, до които са стигнали в търсенето на решение по поставените проблеми.

По основния въпрос, свързан с пенсионната реформа, вицепремиерът Ивайло Калфин обяснил базисните линии, по които се защитават интересите на служителите. Бъчварова уточни, че в така предложената пенсионна реформа служителите от сектора имат възможността да изразят мнението си по време на обсъжданията в парламента. Като предимство в полза на синдикатите тя изтъкна, че им се дава възможност да се пенсионират, дори в момента на излизането в пенсия да не са служители на МВР.

По думите й основното искане на синдикатите е част от тях - между 100 и 300 служители, да имат възможност за по-дълъг гратисен период, през който да обмислят дали да се пенсионират или не.

По темата за командироване на служители по българо-турската граница синдикатите нямали единна позиция. Според силовия министър част от тях настоявали да има командировани, а друга - да няма.

Бъчварова каза, че провеждат конкурси за 200 гранични полицаи, които да преминат обучение и да са постоянно назначени. С приключване на изграждане на съоръжението те ще могат да заемат тези позиции. Тъй като синдикатите изразили желание за конкретен план по изпълнението на тези действия, Бъчварова се ангажирала да им бъде изпратен плана в началото на седмицата.

Освен това тя наблегна на факта, че социалният диалог е изключително активен от времето, в което е министър. "Единствената забележка към нас бе, че сроковете, в които им пращаме материалите за съгласуване, са много кратки", каза тя.

Синдикатите са изразили недоволство от факта, че в рамките на 24 часа им се иска становище.

Вътрешният министър уточни, че става въпрос за няколко случаи, при които са искали по-спешно мнението им. "Не виждам сериозно основание и конфликт, който да е повод за национален протест", категорична бе тя и преповтори, че тълкува поведението им като действия, зад които стоят други мотиви. Тя визира, че се цели да се създаде напрежение и да се демонстрира конфронтация с МВР.

Попитана дали протестите са насочени към кабинета като цяло или персонално към нея, Бъчварова каза, че по-скоро тълкува действия им като удар към самата нея, като представител на ръководството.

По повод вероятността, която синдикатите изразиха да искат оставката й, Бъчварова бе лаконична: "Нека чуем с какво не съм се справила".

Министърът трябва да се съобразява с мнението на синдикатите, но не може само това да прави, напомни Бъчварова. Тя уточни, че синдикатите не са врагове, а в министерството се съобразяват с решенията с повече фактори, отколкото е интересът на отделни служители или някои синдикални дейци.

Тя декларира намерение до края на ноември да приключат изграждането на планирания за тази година етап от строежа на оградата по турската граница.