Управляващи и опозиция се забавиха с мерките за след 13 май. Трябваше да сме готови преди 10 дни. Това заяви Явор Нотев от "Атака" за "Денят ON AIR".

Между първо и второ четене имаше заявки за предложения, но това не стана факт, а краят на извънредното положение почти е дошла. .

По думите му, това е недопустимо, защото става въпрос за опазване здравето на българските граждани.

Не може да се случва в пленарна зала.

Управляващите се забавиха с проекта. Опозицията увисна със своите изявления, че има готовност да предложи конкретни норми между първо и второ четене, но те не станаха достояние на народните представители, нито днес, нито пък вчера на Правна комисия, каза той.

Очакваме на извънредно заседание на Комисията по правни въпроси в понеделник да имаме на масата вече готовите предложения от всички, настоя Нотев.

Според него няма злоупотреби при текстовете, които са се стрували съмнителни за някои от депутатите в Закона за извънредното положение - ролята на армията в овладяването на пандемията или следенето на местоположение чрез мобилни оператори.

БСП недоволни, че МС пак бяга от отговорност

БСП недоволни, че МС пак бяга от отговорност

За мерките отговорността остава на здравния министър и на санитарния инспектор

Той е убеден, че ще има добросъвестно изпълнение на управляващите и на гражданите, що се отнася до Закона за здравето. Няма да се оправдаят опасенията на скептиците.

Трябва да се справят депутатите със сроковете, защото тук наистина сме заложници на времето, нямаме много време. Няма как изведнъж да се върнем към нормалния живот, преходният период е задължителен.

Припомняме, че на извънредно заседание депутатите приеха на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа "за", 0 "против" и 69 "въздържал се".

Промените, с които се разширяват правомощията на здравния министър бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати.

Само от "БСП за България" се въздържаха.