На извънредно заседание депутатите приеха на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа "за", 0 "против" и 69 "въздържал се". Промените, с които се разширяват правомощията на здравния министър бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати. Само от "БСП за България" се въздържаха.

От БСП негодуват, че здравната комисия не е взела отношение по промените в Закона за здравето. Левицата не приема цялата отговорност да се постави върху здравния министър и държавния санитарен инспектор. Не може Министерският съвет да избяга от своята отговорност изтъкна доктор Георги Михайлов.

Червените ще направят свои предложения между първо и второ четене. Не е лесно положението на управляващите в момента, включи се и левият депутат Явор Божанков. Санитарната извънредна обстановка нямала конституционна основа. 

Депутатите се заеха с мерките след извънредното положение

Депутатите се заеха с мерките след извънредното положение

С промени в санитарния закон налагат нови правила на петролния бизнес

За Крум Зарков управляващите предлагали закон, който да каже, че извънредното положение отпада, но всъщност продължава. Нещата вървят на самотек, убеден е червеният депутат. От БСП обещават на българските граждани закона, който заслужават. 

Мерките излизали извън конституционната рамка, оценяват от БСП

Мерките излизали извън конституционната рамка, оценяват от БСП

ГЕРБ имат подкрепата на ОП

Лидерът на червените депутати Корнелия Нинова смята, че правителството е трябва днес да се отчете за досегашните мерки. Този отчет щял да даде базата, на която да се вземат следващи решения, по мнението й. Тя очаква от властта ясен план какво правим от тук нататък. Нинова иска взаимен контрол между изпълнителна и законодателна власт. Червеният водач поиска създаването на анкетна комисия за контрол върху харча на пари за пандемията.

ДПС подкрепя мерките. Според депутатите от движението, има нужда от мерки в противодействие на пандемията.

За народните избраници от "Воля" в закона има недомислици, но ще го подкрепят, а на второ четене ще настояват за корекции.

От ВМРО са притеснени от това, че нещо куца в противоепидемичните мерки в болниците и старческите домове.

Михаил Миков: БСП е пред фалит

Михаил Миков: БСП е пред фалит

Вътрешнопартийната битка върви с цената на всичко

Припомняме, на днешното извънредно заседание на парламента депутатите разглеждат промените в Закона за здравето. Интересно е, че през този санитарен закон се правят промени в още два икономически закона - Закона за акцизите и Закона за корпоративното подоходно облагане. Заради тези промени основният доставчик на петрол в страната - "Лукойл България", може да спре дейността си, а горивата да поскъпнат.

Предишният опит на опозицията да поиска отчет на резултатите от мерките, наложени за извънредното положение по време на парламентарно заседание останаха без резултат - ГЕРБ не се регистрираха и заради липса на кворум нямаше заседание.

Преди това премиерът бе обещал да отчете мерките от извънредното положение точно на 21 април.

Татяна Дончева: Промените в Закона за здравето суспендират Конституцията

Татяна Дончева: Промените в Закона за здравето суспендират Конституцията

Държавата ни на шофьорски курсове и плажни чадъри ли се крепи, запита юристът