Този етикет "извънредно положение" ще започне да създава трудности. За това предупреди депутатът от БСП Крум Зарков по време на дебатите в комисията по правни въпроси по ЗИД на Закона за здравето.

БСП ще се въздържи от подкрепа на закона и ще направят предложение за подобряването му между първо и второ четене.

По думите на Зарков чрез законопроекта се цели извънредното положение хем да бъде отменено, хем повечето мерки да се оставят такива, каквито са. Колкото и разбираемо да е това желание, то влиза в остро противоречие на конституционната рамка какво представлява извънредно положение, изтъкна Зарков.

Зарков отчете, че има добри неща в закона, които трябва да бъдат направени, но от БСП виждат и липси в законопроекта.

Извънредната обстановка да бъде приравнена на бедствено положение, предлагат от ВАС

Извънредната обстановка да бъде приравнена на бедствено положение, предлагат от ВАС

Само тогава можело да има ограничаване на някои от правата на хората

Като пример Зарков посочи, че един от малкото текстове, чието действие няма да бъде продължено повече от 2 месеца, е на чл. 6, който касае длъжници на договори при кредити и плащането на неустойки и лихви.

ГЕРБ имат подкрепата на Обединени патриоти, стана ясно на заседанието. Според тях също извънредните мерки трябва да бъдат със срок, а не да бъдат безсрочни.

Разпространението на коронавируса продължава и това представлява изключително сложна ситуация, която засяга националната сигурност, предупреди депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Той не се съгласи с тезите на БСП и аргументира основната цел на законопроекта с нуждата от мерки, за да се ограничава епидемията от коронавирус и след изтичане на извънредното положение.

Ананиев представя пред депутатите мерките в Закона за здравето

Ананиев представя пред депутатите мерките в Закона за здравето

Неплатеният отпуск до 60 дни да се зачита за трудов стаж през 2020 г