На извънредно заседание на парламента днес бяха приети промените в Закона за здравето. С тях се дават допълнителни правомощия на здравния министър и се налагат промени в два икономически закона - Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за акцизите.

Според адвокат Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", която бе депутат от БСП в 38, 39, 40-то и 41-вото народно събрание, целта на приетите днес от НС промени в здравния закон са: "да се подмени Конституцията, за да не носи Министерския съвет отговорност за нищо и да прехвърли този горещ картоф на министъра на здравеопазването". Това заяви тя пред БНР.

БСП недоволни, че МС пак бяга от отговорност

БСП недоволни, че МС пак бяга от отговорност

За мерките отговорността остава на здравния министър и на санитарния инспектор

Според Татяна Дончева с този проектозакон управляващите суспендират Конституцията. Чрез Закона за здравето променят и Закона за развитие на културата, на водите, на акцизите, данъците и складовете.

С днешните промени на Здравния закон се променя и Закона за държавната собственост, каза Дончева и запита защо се прави това.

Според нея извънредната епидемична обстановка не променя същността на извънредното положение. "Това е само подмяна на термини. Конституцията урежда извънредно положение във всичките му форми, независимо от какво произтича то", обясни юристът.

Дончева е категорична, че промените в Закона за здравето трябва да засягат материята на Закона за здравето.

"В сегашното съчинение в 24 страници има две страници, посветени на Закона за здравето, включително наименованието на закона с изписани всичките му изменения. Останалите 22 страници касаят всякакви други закони, част от които не се отнасят към извънредното положение", каза Дончева.

Тя недоумява защо автошколите са с предимство при тези промени. Нейното обяснение е, че: "някой лобист е хванал министър-председателя и му е напудрил мозъка, че спешно трябва да започнат шофьорските курсове. Нашата държава на шофьорските курсове ли се крепи? Оказва се, че шофьорските курсове и плажните чадъри на морето крепят нашата държава! Може би 1300 години са я крепили?! Ние сме допуснали невежи и прости хора да ни управляват десет години", допълни Татяна Дончева.