В деня на 20 годишнината от падането на комунизма в България, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изказва своето уважение към храбрите българи, който са се борили за свободата в своята страна.

"Преди 1989 г. живеехме в Европа със стени, в една разделена Европа. Падането на Берлинската стена и рухването на Желязната завеса доведоха до обединението на Европа. Няма свобода без солидарност."

С това обръщение председателят на Европейския парламент Йуежи Бузек се обръща към България по повод 20-годишнината от промяната в режима на управление. В посланието си той припомня личната си дейност като част от „Солидарност", заради което е бил и е съпричастен към всичко случващо се дори и в България.

Йежи Бузек приветства днешните постижения:

"След 20 години, България е пълноправен член на ЕС и НАТО и се ползва изцяло от правата си, както останалите демократични държави в Европа. Днес - двадесет години по късно - отново сме изправени пред бъдещето. Свободно, демократично и гордо. Ние променихме духа на Европа. Бяхме затворени, но сега сме се върнали в нашето европейско семейство на свободни нации."