Скандалът "Апартаментгейт" е споменат с едно изречение в доклада на ЕК от вчера. Дали констатацията за никакви установени решения се възприема като забележка и трябва ли да възобновяване на проверките? Според правосъдния министър Десислава Ахладова комисията констатира с едно изречение, че е имало такъв проблем и няма оценъчен елемент в него. 

Според нея няма препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. "То приключи, прокуратурата се произнесе, КПКОНПИ също се произнесе - така че това разследване е приключило", посочи Ахладова в студиото на Нова телевизия.

По думите ѝ ЕК казва, че по всяка индикация за корупция следва да има разследване. ЕК не би си позволила да изказва становище за констатациите на органите на съдебната власт. Въпросът е да има обективна проверка, добави тя.

Припомняме, пролетта на миналата година избухна "Апартамент гейт" с разкритието за втория тогава в ГЕРБ Цветан Цветанов и новия му имот в квартал "Изток". Това разкритие доведе до серия други, последвани и от оставки, включително и на тогавашния правосъден министър Цецка Цачева

Няма да има дело срещу Цветанов по "Апартаментгейт"

Няма да има дело срещу Цветанов по "Апартаментгейт"

Приключила е проверката за апартамента му

На 28 май 2020 година стана ясно, че няма да има дело срещу Цветанов по "Апартаментгейт".

На въпрос дали трябва ВСС да провери дейността на главния прокурор с опция да му прекрати мандата, Ахладова коментира, че органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС. Правителството много последователно от 2015 г. досега  е следвало политиката за ненамеса в съдебната власт. За изпълнение на препоръката на Венецианската комисия за контрол върху дейността на главния прокурор, Ахладова посочва като пример внесения законопроект независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му. 

Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна влас, би било намеса, обясни Ахладова.

Съюзът на съдиите иска ВСС да провери главния прокурор

Съюзът на съдиите иска ВСС да провери главния прокурор

Те изброяват 6 факта от дейността на Гешев, които според тях трябва да бъдат проверени