Частните железопътни компании у нас спряха дейността си днес, съобщава bTV.

Това е безпрецедентен случай, в който влаковите превози са блокирани поради непосилната цена на тока.

За пореден ден електроенергията бележи рекордно поскъпване в страната. В сегмента "Ден напред" на независимата енергийна борса цената се покачи до 824,55 лв. за мегаватчас. Увеличението е с почти 155 лв. спрямо предишния ден.

Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на компенсациите за ток

Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на компенсациите за ток

Мярката била крайно недостатъчна

Най-голямата частна железопътна компания в Южна България определя цената от 824 лв. за един мегаватчас като "убийствена".

"Няма как да не е спекула, това е пълно безумие. Не може 824 лв., при положение че нивата на тока бяха 100-200-300 лв. преди 3-4 дни", категоричен е Илиян Филипов, собственик на частна железопътна компания. Той подчертава, че всички колеги в бранша са солидарни и просто не може да се работи.

От днес е блокиран и Интермодалният терминал край Пловдив, който дневно обслужва повече от 200 тира. Досега те бяха транспортирани в посока Турция и обратно по железен път, за да се намалят разходите и въглеродните емисии и да се съкрати чакането по границата.

Директорът на терминала Цанко Станчев обясни, че спирането се случва за първи път. Той обясни, че превозвачът е решил да спре услугата заради скъпия ток.

Частните железопътни превозвачи предупреждават, че ако се запази днешната рекордна цена на тока повече от 5 дни, браншът е заплашен от фалит.

Делян Добрев предвижда фалити, тежка безработица и скъпи стоки

Делян Добрев предвижда фалити, тежка безработица и скъпи стоки

След като предложението на ГЕРБ/СДС бе отложено за обсъждане другата година