Българската история е една наука, която в началото изглежда скучна и далечна, но това е науката, която ни учи да не повтаряме грешките от миналото. Поради тази причина историята е толкова важна, защото чрез нея учим уроци, които да са ни полезни занапред.

Отбелязваме 110 години независимост

Отбелязваме 110 години независимост

Денят е обявен за официален празник с решение на НС от 10 септември 1998 г.

Коментарът направи директорът на дирекция "Връзки с обществеността" на Националния военноисторически музей (НВИМ) Деяна Костова за news.bg по случай празничните чествания на 110-ата годишнина от Независимостта на България.

В празнични ден по случай честванията на 110-ата годишнина от Независимостта на България посетителите могат да се докоснат и до ключови експонати от постоянната експозиция на музея, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал стремежа на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава, обясни Костова.

Сред тях са държавният печат на Княжество България, най-високото отличие на Царство България - орден "Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий", униформата и шапката на цар Фердинанд I, пистолетът "Браунинг" и част от отличията на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев, поясни тя.

Освен това посетителите на музея могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков - външен министър при обявяването на Независимостта и главна фигура в дипломатическата ѝ защита, отбеляза Костова.

Генерал-майор Стефан Паприков е министър на външните работи в правителството на Александър Малинов, при който е обявена Независимостта на България. Той е личност от българската история, която оказва голямо значение в развитието на Третата българска държава и още преди Освобождението участва в Старозагорското и Априлското въстание, разказа Деяна Костова.

Тя добави, че след Освобождението завършва първият випуск на Военното училище и започва военна кариера. По време на Сръбско-българската война той отговаря за мобилизацията на българските войски за направлението на Цариброд и Пирот, а по-късно заема други длъжности в армията. Малко по-късно генерал-майор Стефан Паприков е избран за министър на войната, а от 1908 г. е назначен за министър на външните работи, обясни директорът на дирекция "Връзки с обществеността" Деяна Костова.

Тя изрази възхищението си, че хората все повече започват да посещават музеите, но голяма отговорност според нея е в лицето на музейните екипи, защото те са хората, които организират цялата дейност по експозицията.

Посетителите днес ще могат да видят експозициите "Враг-приятел", която проследява отношенията на България с държавите, оказали най-голяма роля в развитието на Третата българска държава. Другата експозиция, до която ще могат да се докоснат хората, е "Малкият човек в голямата война", обясни Костова и допълни, че в експозицията е проследена емоциите на хората от началото на Първата световна война.

Тя отбеляза, че е подготвена и малка стена за надписи за подрастващите, които могат да напишат какво са научили от посещението си в музея.

Костова припомни, че през миналата година хората, посетили Националния военноисторически музей за националния празник на България, 3 март, са били 16-17 000 души. Осъзнаваме, че почивните дни са три и софиянци биха предпочели да прекарат свободното си време извън града, но се надяваме доста хора да посетят и да разгледат експозициите, които предлага музеят, каза още Деяна Костова.