На гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде на разположение мярка за бране "на зелено" в размер на 1 млн. лв. Това обяви земеделският министър Десислава Танева на брифинг в МС.
303 лева на декар ще може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност за подкрепа. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата, каза земеделският министър.
Целта на мярката е, ако гроздопроизводителят прецени, че ще има натиск на пазара, да изкара по-малко количество, а другото да го обере на зелено и да получи 303 лева на декар, уточни Танева.
Черешопроизводителите също ще бъдат подкрепени за реализацията на продукцията им на пазара. Отпуснат е 1 милион лева, които ще бъдат давани на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30% спрямо 2019 г.
България има много добре развит сектор - 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара предстои да влязат, черешовият сектор е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме, обобщи земеделският министър.
В ход са разговорите по Програмата за развитие на селските райони.