От Земеделското министерство ще предложат мярка за стимулиране изкупуването на черешите, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Очаква се решението за тази подкрепа да бъде прието през тази седмица на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие"

Подкрепата е за изкупвачи и оператори на заготовка и преработка на български череши, обясни земеделският министър Десислава Танева по време на среща с производители и преработватели на череши в България. Срещата бе чрез видеоконферентна връзка.

Подпомагането ще бъде на тон закупени череши от регистрирани земеделски производители. "Заради пандемията COVID-19 се очаква натиск върху пазара и намалено търсене. В тази ситуация е необходимо завишаване с около 30 % на изкупуване от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша", каза Танева.

Преработвателите да изкупуват повече череши, тъй като повечето от тях имат възможности за съхранение, призова още тя.

Срещата се проведе по инициатива на земеделското ведомство. Танева изтъкна, че към момента състоянието на насажденията от череши в страната е добро и се очаква добра реколта.

Въпреки очакваната отмяна на извънредното положение, кампанията по прибирането на реколтата от череши стана по време на пандемията. Всички мерки, които гарантират осигуряването на работна ръка и достъпът до полетата ще мине в законодателни промени. От своя страна БАБХ ще работи на пълен капацитет за контрол на всяко движение на черешите, като внос от трети страни и вътрешнообщностни доставки.

По време на срещата бе обсъдено и необходимостта от обезпечаване на работниците по време на прибиране на реколтата с маски, ръкавици и защитни облекла. Земеделският министър припомни, че по предложение на България, ЕК ще осигури подкрепа за производителите чрез компенсаторната мярка COVID-19.

"По нея ще се изплащат единствено и само направените разходи от стопаните заради пандемията. Към момента мярката се обсъжда на ниво Европейски парламент. Тя ще се предоставя на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани", каза още Десислава Танева. Очаква се прилагането на мярката да бъде обсъдена с бранша.