Четири кучета, обучени за асистенти на хора с диабет, днес официално се дипломираха. Те получиха дипломи, овации и много усмивки на церемонията на фондация "Очи на четири лапи". Кучетата Пламък, Рем, Немо и Прея са първите дипломанти на випуск 2020 г. и вече работят с пациенти с диабет.

Награда получи и още едно куче, което е "изгряваща звезда" в период на обучение. Проектът е започнал преди две години. Неговата цел е да се обучат кучета от породата Лабрадор да разпознават началото на хипоглекимията при хора с диабет и по този начин да ги предпазват от сериозни животозастрашаващи заболявания.

Кръвната захар при хората с диабет варира в широки граници и контролът й е много важен. Кучетата-асистенти са допълнителна възможност за ограничаване на диапазона на нивата, защото могат да разпознават миризмата при промяна в нивата на кръвната захар на техния собственик и да сигнализират при хипоглекимични кризи.

В тези случаи те реагират чрез побутване с нос, побутване с лапа или лай. Забелязано е, че кучетата улавят и сигнализират 10-15 минути преди електронните средства за измерване на кръвната захар. Това позволява на пациента да вземе мерки и да избегне колебания на стойностите.

Председателят на Фондация "Очи на четири лапи" Албена Алексиева разказа за обучението на кучетата: то продължава близо една година. Резултатът от това обучение трябва да бъде - кучетата да сигнализират при започваща криза при това във всяка ситуация, независимо дали са у дома, на нови места, в движение, в превозно средство и през нощта. По този начин те могат да уведомят и детето, и неговите родители.

Община Павликени решава проблема с бездомните кучета със заем

Община Павликени решава проблема с бездомните кучета със заем

Общината ще тегли заем от 414 хил. лв.

Детският диабетолог доц. Калинка Коприварова предупреди, че една от най-големите опасности за диабетиците е, когато захарта падне под нормата по време на сън. При малките деца е от особена важност кризата да бъде предотвратена навреме, обясни доц. Коприварова.

Майка на дете с диабет, които имат такова обучено куче е благодарна за помощта му, защото то не само помага за следене на диабета, а изпълва дома им с радост и положителни емоции.

Явор Крумов, инструктор в училищата за кучета-водачи и асистенти обясни за News.bg, че работи от 11 години във Фондацията, a мотивацията му е, че помага на хората. Той посочи, че обучените кучета-асистенти са четири, а водачите - 12. Най-подходящите кучета-водачи за обучение се оказват лабрадорите, въпреки че почти всяко куче има достатъчно добър нос за откриване и отчитане на диабета. Друго обаче е също по-важно - кучетата да имат силното желание да бъдат около собственика си и да се движат непрекъснато с него.