Международната организация за защита на животните "Четири лапи" предупреждава за бум на нелегалната търговия с кучета в социалните мрежи.

Проучването, проведено от организацията между септември 2023 г. и юни 2024 г. е изследвало продажбата на кученца в социалните мрежи Facebook и Instagram, собственост на Meta. Анализирани са фейсбук групи, както и профили, които съдържат публикации от частни продавачи и рекламират кученца в Австрия, България, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария и Обединеното кралство.

Според "Четири лапи" е установена незаконна търговия с кученца от нелицензирани развъдчици в платформите на Мета в множество европейски държави. От организацията посочват, че търговци обявяват за продажба малки кученца, отделени твърде рано от техните майки. Някои кученца са обявени за продажба едва на 26 дни, с опция за вземане на 40-тия ден, докато задължителната минимална възраст, на която кученцето може да се отдели от майка си, е минимум осем седмици (или 56 дни).

От там допълват, че на малките кученца им се отнема възможността да прекарат достатъчно време със своята майка и така да изградят необходимия имунитет, се забелязва как често те са държани и отглеждани и в неподходящи условия. Организацията за защита на животните подчертава, че голяма част от обявите идва от частни лица, които не са свързани с регистрирани развъдници, което прави невъзможно проследяването на животните и гарантирането на тяхното добро здраве.

Друга част от публикуващите твърдят, че са регистрирани развъдници, но не предоставят информация в профилите си относно своята регистрация, която да може да бъде проверена и потвърдена, допълват от "Четири лапи".

Една трета от онлайн закупените кученца се разболяват, сочи проучване

Една трета от онлайн закупените кученца се разболяват, сочи проучване

Едва 15% от анкетираните са закупили кученцето си от регистриран развъдник