Още поне 3-4 дни корабчето „Илинден" няма да бъде извадено от дъното на Охридското езеро.

Това заяви преди БиТиВи Георги Илиев - един от следователите, изпратени от българската страна да участва в разследването на трагичния инцидент, при който в събота - 5 септември, загинаха 15 български туристи.

По думите на Илиев капитанията в Охрид все още разговаря с евентуалните фирми, които могат да осъществята изваждането.

Илиев уточни обаче, че вчера водолазни екипи са направили детайлни снимки на потъналия „Илинден" по искане именно на българските следователи.

Това ще улесни уточняване причините за потъванетона корабчето, тъй като първите направени снимки, по думите на Илиев, са били непрофесионални и са заснемани детайли по усмотрение на водолазите, а не на разследващите органи.

Георги Илиев не пожела да назове версиите, по които се работи, изтъквайки, че изявления от българска страна по този въпрос ще има едва когато е открита истинската причина за потъването.

Той все пак спомена, че се разглеждат няколко варианта, сред които внезапна техническа повреда и човешка грешка при управление на плавателния съд.

Илиев не коментира съобщеното вчера, че потъването е станало след скъсване на метално въже от системата на руля.

Стана ясно още, че днес в Охрид се очаква пристигането на зам.главния прокурорна България Камен Ситнилски, който заедно с българските следователи ще се срещне с македонските си колеги, за да бъдат запознати с разследването, провеждано от македонска страна.

До момента българският следователски екип е нямал контактс арестувания собственик на „Илинден" Сотир Филевски