41-годишен мъж от Провадия е задържан за 72 часа и е обвинен за пране на пари в особено големи размери, съобщи Варненската окръжна прокуратура. Според обвинението от юни миналата година 41-годишният Атанас В. е изпрал 411 750 лв., за които бил наясно, че са придобити чрез компютърна измама и данъчни престъпления.

Мъжът е бил задържан на 6 юли, след като изтеглил от банка в Пловдив 285 000 лв. После бил конвоиран до Варна, като у него били открити още 11 000 лв. Атанас въртял престъпния си бизнес с двама помагачи - баща и син.

В престъпната схема била използвана и фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество Г.Н. се разпоредил с цялата сума. 20 000 евро изтеглил в брой, а останалата част наредил по сметка на физическо лице - един от помагачите на Атанас.

Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане по системата SWIFT за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама.

Разследването по образуваното досъдебно производство в Окръжната прокуратура във Варна било възложено на следовател от Националната следствена служба поради фактическата и правна сложност. Случаят бил регистриран в Евроджъст като казус и по него била проведена среща с главния прокурор на Княжество Монако и съдия-следовател по наказателното дело, водено в Княжеството за компютърна измама.

Атанас В. е осъждан четири пъти. Престъплението, в което е обвинен от Окръжната прокуратура във Варна, е тежко умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.