34-годишният мъж, обвинен за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова в рамките на няколко минути направил цялото деяние и не му отнело много време. Организирано е работил.

Това стана ясно от брифинг на столичната Окръжна прокуратура, посветен на воденото разследване по досъдебно производство, образувано след палеж на имот - собственост на адвокат Ирен Савова.

Припомняме, малко по-рано днес стана ясно, че службите са задържали извършителя за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова. Извършителят е с криминално досие. Младият мъж е в ареста за 24 часа, но прокуратурата ще иска удължаване на задържането. Има данни, че извършителят е следял Савова известно време.

Задържаха извършителя за палежа в къщата на Ирен Савова

Задържаха извършителя за палежа в къщата на Ирен Савова

Той е криминално проявен

Наталия Николова, окръжен прокурор и административен ръководител на Окръжна прокуратура - София изтъкна, че със започване на досъдебното производство за по-малко от седмица били събрани доказателства за авторството и механизма на престъплението. За това е повдигнато обвинение на 34-годишен мъж от София за извършения палеж на имота на адвокат Савова. Той ще бъде задържан за 72 часа и ще бъде поискано от Районния съд в Ихтиман взимането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Има достатъчно доказателства за деянието и са налице всички останали предпоставки за искането за най-тежката мярка. За това деяние законът предвижда наказания от 1 до 8 години.

Към момента на извършване на палежа на покрива не къщата не е имало хора. Пострадала е част от покривната конструкция на имота и са нанесени материали щети на втория етаж, които тепърва щели да се оценяват.

Иззети са веществени доказателства, разпитани са свидетели, приобщени са видеокамери по делото и са назначени експертизи. От претърсвания и изземванията са иззети веществени доказателства, приобщени към делото. Всички събрани гласни доказателства отговарят напълно на задържания човек.

От своя страна Николай Спасов, директор на Областна дирекция на МВР - София посочи, че работата на полицията ще продължи до установяването на всички действия и механизми за палежа. Извършителят на престъплението е проявен и познат на МВР за хулиганство и кражби, но не е бил осъждан. Проверени са много камери в и около местопроизшествието, както и в придвижването на леките автомобили.

В рамките на няколко минути задържания мъж направил цялото деяние, не му е отнело много време. Организирано е работил, разкри директорът на ОДМВР-София.

Дали има поръчител, помагач и подбудител на извършителя на престъплението - въпрос на изясняване в хода на разследването. Разследването по случая продължава, включи се отново прокурор Николова.

Протичат порцесуално-следствени действия по случая. Не се знае дали мъжът е дал обяснения, но няма данни да се познава с адвокат Ирен Савова. Работи се по всички възможни действия, за да се подреди целият пъзел в целия му вид. Спрял е автомобил насочил се е към поркивната контрукция, слязъл е и си тръгнал, стана ясно още на брифинга.

Припомняме, че около 03:20 ч. на 15.01.2020 г., бил получен сигнал за възникнал пожар върху покривна конструкция на недвижим имот - частна къща на ул. "Станоя Балабанов" в гр. Ихтиман. Екипи на пожарната служба и полицейското управление в града са пристигнали незабавно на място и огънят бил потушен.