Секторът на високите технологии е отбелязал растеж от 10% през 2020 година, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева по време на онлайн конференция за дигиталното бъдеще на България, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Във форума участват представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, към членство в която страната ни се стреми от дълго време, съобщава БНР.

България се превърна в регионален център на високите технологии, а това е един от малкото сектори, които в годината на пандемия отбелязват растеж, допълни министърът на външните работи.

"45% от заетите в сектора на информационните технологии са жени, което ни поставя на първо място по този показател в ЕС с над два пъти по-високи от средните за съюза стойности", посочи Захариева, като обърна внимание на необходимостта от трансформация на редица професии, свързани с навлизането на новите технологии.

Вицепремиерът също така обърна внимание, че развитието на високи технологии е свързано и с множество етични въпроси, както и с въпроси на сигурността.

"Да, вярно е. Оръжия се използват не от вчера, за да се извършват не само криминални деяния, но и войни. Но някак си, особено по време на терористични атаки и прокси войните, ясно ни се показа как дронове могат да отиват по-ефективно, по-бързо от човешка ръка." - отбеляза Захариева.

Технологиите ще оформят бъдещето на бизнеса

Технологиите ще оформят бъдещето на бизнеса

За да оцелеете на пазара утре, трябва да започнете да адаптирате бизнеса си днес