За българското правителство е важно да работи за това българите в чужбина да започнат да се връщат обратно в страната ни.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с българската общност във Вашингтон, информират от Министерството на външните работи.

"Знам, че още много трябва да направим. Това, което интересува нашите сънародници зад граница като мотив да се върнат, са възможностите за реализация и за работа, средата, в която живеят, доверието в институциите и в държавата. Те трябва да се чувстват в сигурна, стабилна среда и в страна, в която имат усещане, че живеят справедливо и получават справедливост", отбеляза Захариева.

Тя подчерта, че миналата година за първи път се е наблюдавало изравняване на броя на хората, които напускат и тези, които се връщат.

"Това говори, че вървим в правилната посока", допълни вицепремиерът.

"Правим всичко, за да дадем пълната информация на нашите сънародници зад граница за възможностите у нас. Затова в нашите задгранични представителства и заедно с бизнеса ще се опитаме да осигурим цялата информация за всички, които искат да се върнат", каза още Екатерина Захариева.

Според нея България е постигнала много по време на европредседателството.

Ние работим в услуга на хората и искаме те да знаят това. Няма как да успяваме в този сложен свят с тежък международен дневен ред без нашите най-добри посланици - българите зад граница, смята той.

Захариева подчерта, че през тези шест месеца страната ни е показала, че не само може да избере значима за целия ЕС, но и много важна и за САЩ тема и да я направи приоритет за целия Съюз.

"Не само, че сключихме договор с Република Македония, който се опитвахме да сключим от 12 години, но мисля, че този договор стана тласък и даде кураж на решаването на другите тежки въпроси между Република Македония и Република Гърция. Ние показахме, че като една нова държава членка на ЕС, като държава, която де факто само от 27 години изгражда демокрацията, не сме фокусирани само върху собствените си проблеми, а можем да изведем важна за България тема и да я направим значима и за останалите 27 държави", заяви още първият ни дипломат.

В последвалата дискусия българските граждани, живеещи във Вашингтон, демонстрираха подчертан интерес към развитието на външната политика на България. Нашите сънародници споделиха със Захариева, че успехите на Българското председателство са достигнали и до САЩ и те се чувстват горди от постиженията на страната ни.

Представителите на българската общност зададоха и много въпроси по важни и актуални теми, сред които Брекзит, темата за миграцията, запазването на приоритета за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и други.

БНР съобщава, че отпадането на американските визи за български граждани ще обсъдят Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон. Това е първата официална среща между двамата по покана на Помпео.