Министърът на отбраната Драгомир Заков се срещна с британския министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли, който е на работно посещение в България. В рамките на двустранните разговори бяха обсъдени широк кръг от въпроси, включително перспективите за развитие на взаимоотношенията в областта на отбраната, ситуацията в Украйна и съвместните усилия за изграждане на способности за противодействие на дезинформацията, съобщиха от Министерството на отбраната.

ЕП: ЕС трябва да започне борба с чуждата намеса и дезинформация

ЕП: ЕС трябва да започне борба с чуждата намеса и дезинформация

Злонамерени и авторитарни държави, като Русия и Китай, манипулират информацията, трябват мерки срещу чужда пропаганда

По време на срещата беше отбелязан конструктивният диалог по въпросите на сътрудничеството във военната сфера между двете държави. Модернизационните процеси, протичащи в българските въоръжени сили, също бяха сред дискутираните теми. Министър Драгомир Заков оцени усилията и ангажираността на Обединеното Кралство за предоставяне на подкрепа за повишаване на оперативната съвместимост и способностите на Българската армия. Той запозна представителя на Обединеното Кралство с плановете за формиране на водена от страната ни батальонна бойна група.

Киев: Абсурдни са твърденията на Русия, че Украйна разработва биологично оръжие

Киев: Абсурдни са твърденията на Русия, че Украйна разработва биологично оръжие

Москва продължава да разпространява дезинформация

Двамата министри се обединиха около мнението, че са необходими съвместни действия в противодействието на дезинформацията. Министър Заков подчерта, че темата е на преден план в дневния ред и България оценява високо британската подкрепа в тази област.

В срещата участие взе и извънредният и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън.