Липсата на информираност и контрамерки на ЕС прави намесата привлекателна тактика за злонамерени чуждестранни участници и застрашава демокрацията, казват евродепутатите, съобщава ЕП.

Проучване на ЕП относно картографирането на това как злонамерени чужди сили манипулират информацията и се намесват в ЕС, за да подкопаят демократичните процеси, стигна до заключението, че злонамерените участници могат, без страх от последствия, да влияят на изборите, да извършват кибератаки, да наемат бивши висши политици и да ускорят поляризацията в обществения дебат.

В доклада на Специалната комисия за чуждестранна намеса във всички демократични процеси в Европейския съюз, включително дезинформацията (INGE), се казва, че общата липса на осведоменост за сериозността на чуждата намеса и манипулирането на информацията, извършвани предимно от Русия и Китай, се изостря чрез вратички в законодателството и недостатъчна координация между страните от ЕС.

В продължаващата агресия и война срещу Украйна руското правителство демонстрира, че "дори информацията може да бъде оръжие", тъй като Русия разпространява "дезинформация с несравнима злоба и мащаб "за да заблуди своите граждани и международната общност относно войната. ЕП приветства наскоро въведена в целия ЕС забрана за руски пропагандни издания като Sputnik TV и RT.

ЕП настоятелно призовава ЕС да създаде обща стратегия за справяне с предизвикателството на дезинформацията, включително чрез въвеждане на специфични санкции, свързани с чужда намеса и кампании за дезинформация. Евродепутатите също така настояват за включване на организациите на гражданското общество в повишаването на обществената осведоменост и разпространението на обща информация, както се вижда в примера за най-добра практика на Тайван и подчертават необходимостта от глобални действия с партньори с единомислие.

Освен това Парламентът препоръчва следните мерки:

Широко разпространени, плуралистични, независими медии, журналисти, проверяващи факти и изследователи трябва да получават публично финансиране;

Разглеждане на отнемане на лицензите на организации, разпространяващи чуждестранна държавна пропаганда;

Принуждаване на платформите за социални медии, които служат като средства за чужда намеса, да спрат да стимулират неавтентични акаунти, които стимулират разпространението на вредна чужда намеса, включително на езици, различни от английския;

Европейските университети трябва да преразгледат сътрудничеството си с институтите Конфуций, които са китайски лобистки платформи;

Да се поиска разяснение относно крайно неподходящите отношения между определени европейски политически партии и Русия;

Забрана на чуждестранно финансиране на европейски и национални политически партии;

Спешно да подобри киберсигурността, да посочи софтуера за наблюдение като Pegasus като незаконен;

Да се затрудняват чуждестранните актьори да наемат бивши висши политици, след като са напуснали работата си.

"Докато войната продължава в Украйна, онлайн платформите и технологичните компании трябва да заемат позиция, като спират акаунти, които отричат, възвеличават или оправдават агресията, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството. В дългосрочен план имаме нужда от ясна стратегия от Европейската комисия и наистина обвързващи правила на ЕС относно отчетността и прозрачността за онлайн платформите. Устойчивостта трябва да бъде нашият защитен щит - трябва да инвестираме масово в подкрепа на независими качествени медии, включително в съседните на ЕС", каза докладчикът Сандра Калниете.

"В продължение на двадесет години, подхранвани от мита за края на историята, убедени, че вече нямат врагове, европейските елити демонстрираха озадачаваща наивност и виновно лекомислие. Тази комисия, създадена, за да сложи край на тази леност, работи, за да събуди Европа, така че нашите демокрации да се научат да се защитават", каза председателят Рафаел Глуксман.

ЕС ще бори руската информационна война в Европа

ЕС ще бори руската информационна война в Европа

По думите на Борел контролираните от Москва издания са част от добре смазана пропагандна машина