Полицейско разследване започна заради вчерашния инцидент на драгалевския лифт на Витоша, предаде БНТ.
Припомняме, при спускането от "Голи връх" една от седалките се приплъзна и се спря в предната.

Пострадаха три деца, като най-тежко е състоянието на 13-годишно момиче със счупена подбедрица.

Собствениците на съоръженията подържат тезата, че хващачът е бил разхлабен умишлено. Те са убедени, че става дума за саботаж, защото лифтът е преминал всички необходими технически прегледи, а сутрин преди работа се проверява дали столчетата са захванати здраво за въжето. Версията за умишлено разхлабване подкрепят и от техническия надзор.

"Това какво е станало е ясно, че е разхлабено, но как и кой и защо, това могат да кажат само разследващите." - коментира Галин Стоянов, главен инспектор в столичната Инспекция за държавен и технически надзор.

Още преди година Радослав Пеев от ръководството на "Витоша ски" предупреди за остарелите съоръжения. След инцидента с трите деца той призова за ясни норми и правила, постановяващи подмяната на остарелите съоръжения.

По думите му, хващачът, който предизвика  инцидента,  е произведен 1968 г.

Министърът на екологията Искра Михайлова изрази готовност за предприемането на нормативни промени.

"Ние в министерството сме готови, ако концесионерите, собствениците на тези съоръжения изявят желание да ги променят или ремонтират, по някакъв начин да изразим нашето становище при какви условия това може да се направи, без да се наруши околната среда и местообитанията и уникалната природа на Витоша." - коментира Михайлова.