Започва масово тестване за Covid-19 в Пловдив на терен от днес, съобщи БНР. Домакинствата в 6-те района на града са вече определени на случаен принцип. Те са 500, a участието в проучването ще е доброволно.

Обиколката на екипите започва от район "Централен". В екипите ще участва по един представител на РЗИ и доброволец-студен от Медицинския университет (МУ).

Областният управител Дани Каназирева коментира, че участниците ще получат плик с анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията.

Заработи първата лаборатория за тестване на коронавирус в Пловдив

Заработи първата лаборатория за тестване на коронавирус в Пловдив

В нея ще се обработват PCR тестове

Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията на ДКЦ "Свети Георги". За квартал "Столипиново" тестването ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетни лица, уточни той.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология към МУ -Пловдив по метода ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.