Започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс от 23 април, съобщава Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която се изпълнява от 2009 г.

Предвидено е кампанията да стартира от летище "Балчик", област Добрич и да продължи до началото на месец май.

Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, като обхваща 23 области.

Ловците ще помагат при ваксинацията на лисиците срещу бяс

Ловците ще помагат при ваксинацията на лисиците срещу бяс

От МЗХ очакват авджиите да са отговорни

Специално оборудвани самолети ще разпръснат около 1,5 мил. примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно.

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Около София и около АЕЦ "Козлодуй" примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче, а специфичната им миризма привлича хищниците. От БАХБ предупреждават, че при случаен контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

БАБХ ваксинира лисиците срещу бяс

БАБХ ваксинира лисиците срещу бяс

Ваксинацията ще се осъществява чрез специално оборудвани самолети и на ръка