Ловците да съдействат при есенната ваксинация на лисиците срещу бяс. За това призоваха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Те апелираха в случай на отстрел или намерена мъртва лисица или чакал, трупът да бъде предаден на Държавните горски и ловни стопанства. Оттам следва да бъде извършен допълнителен контрол.

От МЗХ уточниха, че предаването на труповете става чрез приемо-предавателен протокол. След това те ще бъдат заплатени съгласно Заповед РД 48-16 на министъра на земеделието, храните и горите от 2021 година.

Организацията по съхранение и транспорт ще бъде осъществявана от директорите на стопанствата. За улеснение на ловците е създадено мобилното приложение "Модул лов". Там те могат да намерят пълна информация за горепосочените дейности.

От МЗХ уточниха, че пробите се взимат от Областните дирекции по безопасност на храните. Впоследствие те се изпращат за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

"При боравене с трупове следва да се спазват всички мерки за безопасност", подчертаха от ведомството.

При откриване на съмнителни трупове следва да бъде уведомен официален ветеринарен лекар.

Припомняме, че Българската агенция по безопасност на храните започна традиционната есенна ваксинация на лисиците срещу бяс на 4 ноември. Тя ще продължи до края на месеца. Кампанията се осъществява чрез специално оборудвани самолети и на ръка. Дейностите обхващат 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, включваща общо 23 области.

БАБХ ваксинира лисиците срещу бяс

БАБХ ваксинира лисиците срещу бяс

Ваксинацията ще се осъществява чрез специално оборудвани самолети и на ръка