Задълженията на ТЕЦ "Варна" към 8 март са 37,5 млн. лв., а "Булгаргаз" започва запор на сметките ѝ. Това съобщава министърът на енергетиката Александър Николов в писмен отговор на въпрос на народния представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев, информират от ДБ.

На 2 март Мирчев попита министър Николов какви са задълженията на ТЕЦ "Варна" към "Булгаргаз" ЕАД, какви са причините за натрупването им и защо държавата не е започнала да си ги търси. От ДБ припомнят, че дружеството е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Булгаргаз" спря кранчето на ТЕЦ "Варна"

"Булгаргаз" спря кранчето на ТЕЦ "Варна"

Централата натрупала близо 25 млн. лв. дългове към газовото дружество

Задълженията на ТЕЦ-а от 37,5 млн. лв. били натрупани през януари и февруари т. т. Те били за неплатени, но доставени или резервирани количества природен газ, както и за неустойки.

"Още на 1 февруари "Булгаргаз" е спрял доставките на газ за ТЕЦ "Варна", като я е поканил да погаси дължимите суми в пълен размер до 10 март", отбелязват от "Демократична България.

"Демократична България" иска прокуратурата да провери отдаването на кейовата стена на ТЕЦ "Варна"

"Демократична България" иска прокуратурата да провери отдаването на кейовата стена на ТЕЦ "Варна"

По думите на Христо Иванов стената е отдадена нерегламенирано на ТЕЦ "Варна"

"От страна на дружеството ще бъдат предприети всички предвидени в закона мерки за събиране на натрупаните вземания, които включват запор на банкови сметки на длъжника, образуване на искови и изпълнителни производства със съответните обезпечителни мерки", уверява министърът на енергетиката, цитиран от ДБ.