Депутатите се скараха за Ф-16 в пленарна зала. Повод стана международно споразумение. Според Борислав Гуцанов от БСП това е порочна сделка. Той изрази надежда компетентните органи да се произнесат за договора.

Кой е корумпиран, попита Тома Биков от ГЕРБ. Според "Възраждане" за договора за Ф-16 не трябвало да се обвиняват само ГЕРБ, но и бившия им коалиционен партньор ВМРО. Според опозицията следящите самолети ще са по-евтини.

Цените са еднакви за всички страни, които са сключвали подобни договори, обясни и Христо Гаджев. Никой не плаща 100% напред, репликира обаче Борислав Гуцанов. Считам, че трябва да има превъоръжаване на нашите ВВС, но не и по този начин, изтъкна червеният депутат. Досега самолетите трябвало да са у нас, а не както сега се говори за самолети на хартия.

Договорът за Ф-16 претърпял четири изменения

Договорът за Ф-16 претърпял четири изменения

МВнР отстоява националния интерес

Самолети няма, ядоса се и Румен Гечев като посочи, че американската компания производител се оправдала с това, че чистачката "пипнала ковид". Това е наглост от американската страна, заяви социалистът. Сега САЩ си изпълнявали поръчката към Малайзия. За него договорът с "Локхийд Мартин" е престъпен. Нямало гаранция, а според Гечев дори при покупката на кафеварка гаранцията била пет години. Къде са ни самолетите, попита депутатът от БСП.

Снимка 568691

Източник: Пресцентър БСП

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попита какво правим с американците. Той иска отговор дали има кураж българското правителство да припомни на американската страна, че сме им дали бази безплатно. Дори на Фидел Кастро плащаха, изтъкна патриотът.