С кратко изявление и без възможност за журналистически въпроси от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обясниха защо е спряна обществената поръчка за АМ "Струма".

Причината била, че текат активни проверки и действия на компетентните органи за изясяване на случая и не искали да ги възпрепятстват.

"Нито АПИ, нито МРРБ са искали процедурата за проектиране и строителство на АМ "Струма" на лот 3.1, тунел "Железница" да бъде спряна", обяви на брифинг Пирин Пенчев, член на Управителния съвет на АПИ.

Може да връщаме пари по АМ "Струма" за Кресненското дефиле

Може да връщаме пари по АМ "Струма" за Кресненското дефиле

Проектът за АМ "Струма" е на повече от 20 години

Пенчев изтъкна, че след назначаването му в УС на АПИ незабавно предприели мерки за реалното започване на работа на комисията, като определили срок за работата ѝ до 7 април. "В продължение на близо 6 месеца - от август 2016 до февруари 2017 г., може да се твърди, че постъпилите оферти не са разглеждани", изтъкна Пенчев.

На 31 март в комисията по оценка на офертите установили, че липсва част от офертата на един от участниците в процедурата и информирали за това Пенчев.

"Съгласувано с министъра, незабавно уведомих компетентните органи, които образуваха досъдебно производство и започнаха незабавни процесуално-следствени действия", подчерта той.

Пенчев бе категоричен, че такова нарушение на правилата за работа на комисията и оперативните законови изисквания по отношение на реда за съхранение и разглеждане на постъпили оферти компрометира изцяло процедурата, принципите за публичност, прозрачност, честна и лоялна конкуренция. Това е основната причина за прекратяване на обществената поръчка.

"При констатиране на нарушения от такъв характер, ако процедурата не бъде прекратена, това е съществено нарушаване на правилата за обществените поръчки и би довело до корекция в размер на 100% от осигуреното европейско финансиране", поясни Пенчев. По думите му, към момента прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение.

"Незабавно започваме работа по подготовка на нова документация, съгласно действащия ЗОП, така че дори при обжалване на решението за прекратяване, следващото правителство да може в срок до 2-3 месеца да обяви отново поръчката", подчерта той. Обществената поръчка ще бъде обявена без промяна на техническите параметри.

"За да спрат всякакви манипулации по темата, искам да подчертая, че всички предпирети действия от страна на АПИ са изцяло в рамките на закона и с цел защита на обществения интерес", заключи Пенчев.

"Продължаването на процедурата при сегашната ситуация би довело със сигурност до пълна загуба на доверието на европейските ни партньори и цялостно компрометиране на дейностите по възлагане на обществените поръчки", смята и служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов.

Той изтъкна, че още при встъпването си в длъжност е обявил за свой приоритет продължаване на работата по реализация на АМ "Струма". Затова една от първите инициирани срещи при вицепремиера по европейските фондове била за магистрала "Струма".

"В резултат на установеното от мен шестмесечно забавяне в работата на комисията за оценка на проектите, препоръчах на АПИ да предприеме необходимите действия, комисията да започне активно работа", изтъкна той.

Според ресорния министър редовният кабинет следва да предприеме всички мерки за ново обявяване на процедурата, без да допуска нелогично и необосновано забавяне, както и да продължи положените усилия за обявяване на процедурата за израждане на Лот 3.2- а именно Кресненското дефиле.