Според изпълнителния директор на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов, Министерството на земеделието и храните умишлено завишава данните за добивите на зърно.
По думите му, целта е да се настрои общественото мнение срещу производителите на зърно и техните очаквания за по-високи цени.

Според министерството средният добив 438 кг на декар, а по данните на асоциацията добивът е 390 кг на декар.

Веригата зърно-брашно-хляб е нарушена и производителите са ощетени, уточни Радослав Христов, цитиран от БНР.

Той допълни, че след като килограм хляб се купува за около 1.20 лв., цената на брашното трябва да е около 60 ст. за килограм, а на зърното - около 30 ст. за килограм.

„Веригата е нарушена то е за сметка на зърнопроизводителите при тази цена от 22-23 ст. за зърното." - поясни изпълнителният директор на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Според производителите на хляб зърното от тазгодишната реколта е достатъчно и ако се запазят цените на енергията не би трябвало да има промяна в цената на хляба.

Становището на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите е, че трябва да се инвестира в качеството, тъй като сега много производители правят компромис с качеството, за да постигнат по-ниска цена.