Засилва се превантивният контрол за опазване от пожари в защитените територии от 1 април до 31 октомври 2022 г. Това стана със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

РИОСВ и дирекциите на националните паркове се задължават да предприемат необходимите мерки за стриктното прилагане на плановете за противопожарно устройство в защитените територии в своите региони. В заповедта е посочено задължение в срок до 15 април да бъдат изготвени схемите за оповестяване на всички нива при възникване на пожари в защитените територии.

Пожар изпепели 3000 дка в защитената местност край с. Нова Черна

Пожар изпепели 3000 дка в защитената местност край с. Нова Черна

Причината за инцидента е небрежна работа с открит огън

Паленето на стърнища и други растителни остатъци е абсолютно забранено. При него изгарят всички органични съставки в повърхностния слой на почвата. Унищожават се микро- и макроорганизми, полезни за почвеното плодородие, и с това се нарушава почвообразуващият процес. Създават се условия за изгаряне на лесозащитни пояси, дървета и храсти, а понякога и на цели горски масиви. Пожарите унищожават местообитания на защитени видове и загиват много птици и животни.

От МОСВ призовават всички граждани да поддържат постоянна бдителност, за да не се допуска възникване на пожари в горските територии, тъй като те са едни от най-опасните и трудни за овладяване бедствия.

Сандов: До 2026 г. България може да имат пет нови национални парка

Сандов: До 2026 г. България може да имат пет нови национални парка

България ще кандидатства за домакинство на Конференцията на ООН