Протестът се опитва да се приближи към някакви важни дати и ориентири, които имат самостоятелно значение, но не успя да се развие като граждански протест, много нисък хоризонт му беше даден от президента Румен Радев, затова в момента има по-скоро усилия от отделни групи за натиск, отколкото на цялостен граждански протест. Това каза пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов във връзка с днешния антиправителствен протест пред Министерския съвет.

Според политолога доц. Борис Попиванов страната върви към редовни парламентарни избори.

Никоя от причините, които изкараха хората на улицата през лятото, не е отстранена и това прави напрежението по-голямо. От всички политики на правителството по отношение на пандемията и социално-икономическото положение в страната създават усещане на несигурност в обществото. На улицата имаме само един връх от този огромен айсберг.

Обявяването от президента на датата 28 март като подходяща за предстоящите избори, доц. Гълъбов определи като прибързано, според доц. Попиванов обаче тя отговаря на настроението за предсрочни избори.

Борис Попиванов уточни, че технологичната част е важна, но въпросът опира и до предвидимостта на самия изборен процес.

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

Президентът щял да проведе консултации с ЦИК и здравни експерти

Добре е политическите сили да знаят кога точно ще бъдат изборите, ако не се случи нещо изключително неприятно в епидемиологичен план.

Според двамата политолози гласуването по пощата е вариант в условия на пандемия, но вече няма време за организирането му. Доц. Гълъбов посочи, че ако бъде подготвен вот по пощата, това ще даде още аргументи на онези, които от сега се опитват да подготвят общественото мнение за това, че ще оспорват изборните резултати:

По думите на Антоний Гълъбов 45-ият парламент ще е с повече парламентарни групи и е възможно да има проблем с формирането на правителство, както и вземането на решения от НС да бъде забавено.

Доц. Попиванов посочи, че управляващите от ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов внушават, че са незаменими и никой освен тях не би могъл да изгради стабилно управление.