Тонове развалено месо станаха причина за затварянето на един от най-големите месокомбинати у нас, съобщи Би Ти Ви. От Агенцията по храните поясниха, че става въпрос за замразено месо без документи, с изтекъл срок на годност от 2009-а.

Спряното производство е в Силистра. Засечени са над 4 200 килограма негодно месо, затова  месокомбинатът е затворен незабавно.

Контролните органи проверяват дали негодната суровина е стигнала до крайните потребители под някаква форма - например в преработени продукти,. От новото ръководството, което пое предприятието преди месец, увериха, че разваленото месо не е било влагано в производството.

„Щом няма никаква маркировка, значи не е пуснато в мрежата, но продължавам да ви убеждавам, че аз не знам нищо и не мога да ви кажа нищо по-конкретно." - коментира заместник-управляващият в месокомбината „Меком" Александър Цочев.

Предприятието е подали заявка за износ в Русия пред изненадващата проверка от София да  установи  четирите тона негодни меса в склада.

„Това е сборно месо - агнешко, телешко, свинско. Въпросът е, че няма никакви документи и срокът му на годност е изтекъл от 2009 година, което е недопустимо за такова предприятие. Това е едно от най-големите предприятия в България. И не можем да се излагаме пред света, както и нашите потребители да са потърпевши." - заяви шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Месокомбинатът в Силистра е раздиран от сериозни скандали вече година, заради криза в управлението. Новите мениджъри твърдят, че производство почти няма. Не знаели и за тоновете развалени меса.

В предприятието тече пълна ревизия. Очакват се  уволнения.

От Областната дирекция на Агенцията по храните в Силистра коментираха, че не е имало умишлено затваряне на очи за тоновете развалено месо.

„Може би и ние имаме някаква вина, но ще си я понесем. Но, пак повтарям, това е задължение на собственика и никъде не е регламентирано в какъв срок то трябва да бъде обезвредено и предадено на екирисаж." - коментира Георги Петров от дирекцията.

"Отлежалото" месо от 2009 година е само 20 килограма, останалото количество до 4 тона обаче също е негодно за консумация. Засега няма гаранции, че суровината не е влязла в производствения процес, предположенията и на контролните органи и на новите собственици са, че не е стигнало до краен потребител.