Нова наредба затяга правилата и контрола на екскурзиите за ученици, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Ученическите пътувания вече ще се извършват с придружаване от специализиран персонал. Това важи особено за случаите, когато едно или повече деца от групата имат специални нужди. Децата с увреждания ще бъдат придружавани от педагогически специалист, възпитател, психолог или медицински специалист.

В приетата от МС наредба се казва, че когато децата пътуват извън България, задължително с тях трябва да има и представител на туроператорската фирма, която е наета да организира екскурзията.

Извън обхвата на наредбата обаче остават еднодневните екскурзии.

Създаването на документа е било предложено от министрите на туризма и на образованието.

В текста се казва още, че за всяко пътуване директорът на училището ще е длъжен да информира навреме родителите и настойниците и няма да може да заведе дете на екскурзия, без тяхното знание или съгласие.

Ако в дадена група са смесени деца от различни училища и сред тях има такива, които са настанени в социални домове, с тях трябва да има и представител на съответната институция.

Броят на придружаващите се определя от броя на децата и учениците.

Спазването на наредбата ще се контролира от няколко институции - Комисията за защита на потребителите, образователното министерство, регионалните здравни инспекции, агенцията за безопасност на храните, също и от специализираните органи, компетентни в съответната област, която е предмет на екскурзията - например спасители, ако става дума за ходене на плаж.