Завършиха редовните археологически проучвания на Кокалянски Урвич. Целта бе да се разкрият останките от единственото достъпно средновековно укрепление на територията на София. В резултат на направените археологически изследвания са документирани каменни разсипи с вътрешни размери 75х30м, ширина над 2 м.

Деструкциите очертават издължена, стесняваща се в двата края елипса с външни размери 90х40м и височина на разсипите над 10м. Общата вътрешна площ на Цитаделата е около 1100 кв.м, а дължината на каменните разсипи в линейни метри е около 152м.

Снимка 554476

Източник: НИМ

Освен тях е документиран и фрагмент от крепостна стена с външен и вътрешен сантрач на бял хоросан. Материалите, които се откриват са разнообразни, от ІV-VІ, ХІІІ-ХІV, ХV-ХVІІ век, а археолозите се надяват през следващите сезони да разкрият по - голяма част от фортификацията и нейните елементи. Таз годишните проучвания и системна работа на Урвич, като паметник с национално значение и запазена архитектура, доведоха до създаването на сайт с информация за проучванията, резултатите и литературата на тема Кокалянски Урвич.