"Не" на новите мощности, "Да" на енергийната ефективност. За това настояват от ПП "Зелените", които обявяват своята предизборна платформа до края на седмицата.

Участието си в предизборната кампанията от партията все още обмислят внимателно, но са отворени за разговори. Водеща ще е концепцията "граждани срещу мафията".

От партията са категорични, че ще имат регистрация за самостоятелно участие на изборите до 8 февруари, но не изключват и партньорство с други формации.

Сред основните акценти в предстоящата кампания ще са мерките, свързани с подобряване качеството на въздуха.

От "Зелените" разкритикуваха БСП във връзка с мегаломанските обещания за големи енергийни проекти, които били основен източник на политическа корупция.

Лошите енергийни политики убиват, категорични „Зелените”

Лошите енергийни политики убиват, категорични „Зелените”

Старите централи трябва да се закрият

Борислав Сантов обяви, че е по-добре да превърнем закупения реактор за "Белене" в казан за ракия, тъй като внедряването на подобна мощност би струвало прекалено скъпо на данъкоплатеца.

Владислав Панев, който е съпредседател на "Зелените", поясни, че намеренията на някои партии да възстановяват ядрените мощности са свързани с клиентелистките им интереси.

Той даде пример със студения резерв на ТЕЦ-овете на Ковачки, които по думите му са една типична схема за обогатяване чрез ползване на политическо влияние. "Депутатите от партията на Ковачки бяха ползвани като студен резерв", припомни Пенев.

"Зелените" разкритикуваха и ГЕРБ във връзка с програмата за саниране на жилищните сгради, за която били изхарчени 3 млрд. лв. Харченето ставало чрез раздути сметки и липса на граждански контрол на качеството на изпълнение на проектите.

Санирането продължава, оптимист Павлова

Санирането продължава, оптимист Павлова

2 млрд. са крайно недостатъчни за нуждите на целия сграден фонд

Зарица Георгиева, съпредседател на "Зелените", обяви, че в България има десетки хиляди големи сгради и проблемите с тях трябва да се решават системно. Според нея липсата на единен координационен орган, който да контролира търговете при обществените поръчки, осъществявани от общините, е начин да се надуват сметките за саниране.

От "Зелените" настояват за национална платформа за обществени поръчки, свързани със санирането и много строг външен одит на изпълнението на проектите.

Сантов допълни, че от първите данни за изпълнението на програмата прави впечатление фактът, че са похарчени пари за оценка на проекти, които все още не са реализирани.

Според партията трябва да бъдат задължени гражданите, които са получили саниране, да не ползват твърдо гориво.

Приоритет на "Зелените" е намаляване на енергийния интензитет на индустрията ни, тъй като страната ни, заедно с Естония е водеща по този показател.

Зелените развиват бедните региони с добро образование и инициатива

Зелените развиват бедните региони с добро образование и инициатива

Не можем да си позволим да се превърнем в просяците на Европа, убеден е Панев

В енергийната ефективност от "Зелените" виждат възможност за създаване на работни места, обучаване на кадри и развитие на високоефективен сектор.

Трябва да минем на етап спестяване, да търсим начини да ползваме по-малко. Такъв пример за нова топлоцентрала, захранвана с чисти източници е проектът на Горна Малина.

Той е на фаза предпроектно проучване, но общината има амбицията да го реализира, а инвестициите гарантирали възвръщане на приходите за период от седем-осем години.