Общо 7 023 000 лв. ще струва освобождаването на рибарите от акциза върху горивата.

Това съобщи на пресконференция днес в Бургас министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, цитиран от БНР.

Според Цветанов, подобна сума не би се отразила сериозно на бюджета. В момента рибата, която рибарите предлагат на пазара, е неконкурентноспособна, смята той.

Министърът участва в среща с кметовете от общините по Южното Черноморие, с които обсъди състоянието, проблемите, развитието и финансирането на рибарски пристанища.

Необходимо е бързо да бъдат решени въпросите със собствеността на пристанищата и да се направи регистрацията им. В област Бургас те са около 20 - общо пристанища и стоянки за лодки.

Предстои регистрацията им, за да може след това да се кандидатства за финансиране за развитието им като рибарски центрове, за изграждането на ледогенератори и борси.

Министър Цветанов заяви, че България ще подпише меморандум за развитието на рибарството и аквакултурите. Това ще стане на среща между земеделските министри от ЕС в началото на следващата седмица в Люксембург.

Меморандумът е подготвен заради настъпилата динамика в консумацията на аквакултури и риба на европейския пазар, поясни Цветанов.