Земетресение с магнитуд от 4,5 степен по скалата Рихтер беше усетено на територията на България, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът на труса е бил в Рила планина - на 18 км южно от Самоков, на 61 км южно от София и 38 км североизточно от Благоевград. Дълбочината на труса е 10 км.

Няма сигнали за материални щети и ранени, заяви директорът на службата "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитирано от БНТ.

Трусът беше усетен по високите етажи в София, а също в Благоевград, Самоков, Паничище и др.

Заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН доц. Петя Трифонова коментира ситуацията.

"В 20:01 часа беше регистрирано земетресение с магнитуд по окончателни данни 4.4 в близост до връх Мусала. Земетресението е било кратко и е усетено добре в около 40 км радиус. Има усещане на територията на град София по високите етажи над 5 етаж. Усетено е в центъра, в "Младост", "Света Троица", но е усетено съвсем слабо. Нашата информация е, че като започнем от Самоков и Боровец, преминем през Благоевград на запад, Разлог и около Якоруда, Банско Велинград, усетено е дори частично в Пловдив." - поясни доц. Трифонова.

Снимка 459527

Източник: EMSC

Жители на Самоков разказаха пред Нова телевизия, че са се разклатили маси и столове. Жител на село Бачево, което се намира на 27 км от епицентъра, разказа, че къщата е подскочила все едно нещо я е ударило.

Според друг очевидец се е чул силен тътен, който е продължил няколко секунди. Хора, живеещи близо до епицентъра, казват, че трусът е продължил 5 секунди.

На сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център хора, които са се намирали в рилския зимен курорт Боровец по време на земетресението, свидетелстват, че "на седмия етаж (в Боровец) всичко се клатеше в продължение на няколко секунди".