Успешно са приключили съвместните усилия на САЩ и българското правителство за обезвреждането на неескплодиралите боеприпаси, замърсяващи почвата и близките водни басейни в периметър от няколко километра около склада за боеприпаси в Челопечене вследствие на експлозиите през 2008 година.

Това обявиха посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик и заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, които дадоха пресконференция във войскови район 2138 - Челопечене, по повод края на прочистването на Челопечене и приключване дейността на фирма „Стърлинг Интернешънъл".

Почистването беше реализирано с огромната финансова помощ на САЩ в размер на 3.18 милиона долара. Земите, които САЩ помогнаха да бъдат почистени, както и водите в съседния природен резерват, реката, водоемите и резервоарът сега са върнати в първоначалното им състояние.

„Преди близо година ние се срещнахме тук, за да отбележим началото на този важен проект. Много се радвам, че днес отново съм при вас, заедно със заместник-министър Радев, за да обявим официално края на тази операция. Както знаете, партньорството ни тук, в Челопечене, започна още в първия ден на експлозиите. В края на този ужасен ден посолството вече се беше свързало с Вашингтон, за да бъде решено как най-добре можем да помогнем. През онова лято правителството на САЩ изразходва почти 300 000 долара за наземно почистване. Някои от вас бяха тук и си спомнят, че на места имаше високи до колене купчини с димящи и готови да избухнат муниции. Отне почти година, за да бъде приключена тази толкова опасна работа", каза посланик Уорлик.

Миналата година започнахме почистването на 33 000 квадратни метра площ в епицентъра на експлозиите на дълбочина около метър, както и на повече от 220 000 квадратни метра от близките водни площи, допълни посланикът.

По думите му в течение на година от почвата са били извадени над 130 000 неексплодирали боеприпаси и над 70 тона скрап от муниции. Регионалният център за подводно разминиране със седалище в Черна гора, подизпълнител на МТФ с финансиране от САЩ , успешно извади 2623 килограма неексплодирали боеприпаси и опасен скрап от резервоара, реката и близките водоеми, поясни Уорлик.

Много се радвам да ви съобщя, че през последните няколко години посолството работи в тясна връзка с Министерството на отбраната за предотвратяването на бъдещ инцидент като този в Челопечене. Приветствам българското правителство за твърдото му решение да намали излишъка от боеприпаси и да ги съхранява правилно. Очакваме бъдещо сътрудничество по този важен въпрос", добави посланик Уорлик.

Посланик Уорлик и зам.-министър Радев направиха обиколка на обекта, придружени от Дориан Марсич, директор на словенската неправителствена организация „Международен тръстов фонд за повишаване на човешката сигурност" (МТФ), и от Уилям Уейд, президент на американската компания „Стърлинг Интърнашънъл", наета като подизпълнител за извършването на дълбочинното почистване.