Службите нямат данни за подготвян терористичен акт на територията на страната.

Вчера вечерта е проведено заседание на консултативната група за противодействие на тероризма към Съвета за сигурност към МС. За това тази сутрин вътрешният министър Румяна Бъчварова обобщи резултатите.

Жълта степен на готовност е обявена след терористичния акт в Германия. Отговорите институции са взели всички мерки за тази степен на готовност. Към мерките е включено Министерство на туризма.

Бъчварова обясни, че се въвеждат сериозни мерки за сигурност по гари, ж.п. гари, летища и места, където се струпват множество хора.

Ще има повишено присъствие на служители на МВР. Ще има щателна проверка на багажите на хората. Няма да се допускат на места за масови мероприятия хора с оръжия, стъкления бутилки и пиротехнически средства.

Силовият министър призова хората да са бдителни за съмнително поведение на непознати хора.

Да сигнализират за изоставен багаж, призова Румяна Бъчварова.

Дадени са указания на кметове, където се очаква засилено присъствие на туристи като Банско, Разлог, Смолян и останалите зимни курорти.

Съобразно закона за противодействие на тероризма е обявена втора степен на заплаха и са приведени всички мерки. Сигнали за нередности, изоставен багаж и съмнителен багаж може да се подава в РУ, на телефон 112 или на телефона на националния контратерористичен център -02 8147070.  

При жълт код се наблюдават конкретни параметри с повишена готовност за прилагане на допълнителни мерки за сигурност. При "Второ ниво" или високо ниво на заплаха има значителен брой елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и е налице реален риск от извършване на терористичен акт.