На съд отиват 10 души, сред които е и полицай, заради тонове незаконен тютюн. Това съобщи прокуратурата.

Припомняме, че при спецакция на ГДБОП на 11 юни 2019 година, 10 души бяха арестувани заради производство на "марков" тютюн.

Групата е действала от началото на 2017 г. Те произвеждали тютюн за пушене и го разпространявали до крайни клиенти в цялата страна. Имали три нелегални цеха с машини и съоръжения за обработка - омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично.

Схема предвиждала създаването на три бази за преработка на тютюн в с. Черна вода, Русенско, в гр. Сливен и в гр. Симитли. Там, в наети складови помещения, разположени в околностите на населените места, участници в групата доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количества достигащи 1000-1500 кг.

Спецпрокуратурата обвини 10 души за производство на "марков" тютюн

Спецпрокуратурата обвини 10 души за производство на "марков" тютюн

Разпространявали стоката в кофи по 1 кг с имена на известни марки

Листната маса била нарязвана, ароматизирана и опакована в найлонови пакети с етикети на популярни марки - "Вирджиния", "Марлборо", "Давидофф", "Карелия" и др. Дилъри на групата доставяли готовата продукция на крайни клиенти най-често с лични автомобили.

Първоначалното финансиране на дейността, в т.ч. оборудването на производствените бази, осигурил организаторът на групата. По разпореждане всички плащания за покупка на суровина минавали през лицензирана фирма за разплащания. По този начин била акумулирана и печалбата от незаконната дейност - събраните суми били превеждани на близки на Е.Л., който от своя страна разпределял "възнагражденията" на участниците, съобразно техния принос.

Всеки от членовете бил със строго определени функции и място в йерархията. Непосредствено след организатора на дейността стояли тримата отговорници на базите. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици, разпространители на готовия тютюн.

Служителят на МВР с контрабандния тютюн оставен в ареста

Служителят на МВР с контрабандния тютюн оставен в ареста

Защитата ще обжалва мярката

Работата била организирана съобразно търсенето от клиенти. Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил организиран поредния цикъл на преработка и пакетиране.

Ценен доставчик на тютюн на редовните клиенти се оказал привлечения в групата служител в Дирекция "Жандармерия" на ГДНП (с месторабота в Пловдив). В качеството си на полицай той избягвал щателни проверки на личния си автомобил от колеги от Пътна полиция. Най-често получавал готовия за продажба тютюн докато е на смяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

Митничари задържаха 740 кг тютюн за наргиле на МП „Гюешево“
Обновена

Митничари задържаха 740 кг тютюн за наргиле на МП „Гюешево“

По случая е съставен акт

Спецполицаите са претърсили десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества.

По информация на спецсъда имената на арестуваните са Еркан Ибраимов Лапантов ръководител, Красимир Георгиев Тильоков, Михаил Димитров Караминков, Ибраим Сюлейманов Лапантов, Алдин Исмоилов Акифов, Сейди Сейдиев Бабучев и Теодор Панайотов Тодоров. На тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Целта на групата била да печели от производство, държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол.