Водата в карнобатското село Сан Стефано от години е отровена, поради което то може да се напълно да се обезлюди. Жителите му многократно са алармирали за проблема и са апелирали да се намери решение, но и до днес нямат достъп до чиста питейна вода.

"Селото не е водоснабдено, нито канализирано. Ползва се вода от обществени чешми и собствени кладенци. Но и тази вода е негодна, дори опасна за каквато и да е употреба за битови нужди." - коментира пред news.bg Георги Гинев, чиито родители живеят в селото.

Той живее в Бургас, но има къща в Сан Стефано. Анализите на водата от кладенеца му показват, че нивото на нитратите е над 20 пъти по-високо от безопасното. Подобно е положението и с останалите водоизточници в селото. Установено е и съдържание на ентерококи и коли бактерии. При 8 от общо 12 показателя за годност на водата са регистрирани недопустими отклонения.

Преди години е правен опит селото да се водоснабди, но проектът е спрян с обяснението, че и тази вода се е оказала негодна.

Днес тук живеят около 90 души, които трябва да избират между любовта към родното си място и сигурността за здравето и живота си.

Иначе Сан Стефано е интересно място - не само заради името. Селото е само на 60 километра от Бургас, разположено между Стара планина и Странджа. Още през желязната епоха мястото е било обитавано от хора. Северно от селото има тракийски некропол с останки на антично селище. Съхранени са фолклорните традции. Звучи като мечта за туристите и би могло да бъде, ако не беше кошмарът с водата.Някои от къщите са купени от англичани.

"Селото няма кръчма, но пък имаме много добра певческа група за народни песни към читалището която е печелила немалко първи места по фестивали, дори наскоро в Словения." - разказва Георги Гинев.

Снимка 425899

Източник: Фейсбук

Той е организирал петиция, с която да бъде отправен пореден апел към властите на хората да бъде осигурен достъп до чиста питейна вода, което е нормално човешко право. Писал е и до Министерския съвет. Вече е получен отговор - разпоредена е проверка по случая.

Споделя, че има много млади хора, които искат да оживят селото, но засега това е невъзможно заради отровената вода.