Акциите на Facebook изгубиха 3,91% от стойността си до 182,34 долара за акция по време на търговията в сряда, след като стана ясно, че технологичният гигант вече е разследван в 47 щата и територии. Последният от тях е Ню Йорк, където под вниманието на прокуратурата попадат рекламодателните практики на компанията.

Главният прокурор на щата Летисия Джеймс посочи в коментар, че фирмата е станала обект на разследване за потенциално нарушение на антитръстовото законодателство. То започна още през септември включва още щатите Колорадо, Флорида, Айова, Небраска, Северна Каролина, Охайо, Тенеси, окръг Колумбия и територията на Гуам.

Зукърбърг защитава пълното криптиране във Facebook въпреки опасенията, че това помага на тежки престъпници

Зукърбърг защитава пълното криптиране на съобщения въпреки опасенията, че това помага на педофили и терористи

САЩ, Великобритания и Австралия настояват за "задна вратичка"

Въпреки че повечето щати в САЩ вече участват в разследването на компанията, изявлението на Джеймс твърди, че други от тях "не могат да потвърдят участието си в него." Най-големият щат по население в страната - Калифорния например не е в списъка, припомнят от Reuters.

Според някои щати, включително Ню Йорк и Небраска, Facebook и други големи технологични компании използват неконкурентни практики, подлагат данните на потребителите си на потенциална заплаха от открадване и неправомерно увеличават цените за реклама. От компанията отговориха, че потребителите ѝ имат множество възможни избори на услуги, които тя предоставя.

Facebook и WhatsApp принудени да споделят потребителски чатове с Великобритания и САЩ

Facebook и WhatsApp принудени да споделят потребителски чатове с Великобритания и САЩ

За разследването на тежки престъпления като тероризъм и педофилия

"Разбираме, че ако спрем да иновираме, хората могат лесно да напуснат платформата ни", каза вицепрезидентът за щатски и местни политики във Facebook Уил Кесълбери. "Това ни прави уязвими на конкуренцията, срещу която сме изправени. Ще работим градивно с щатските прокурори и приветстваме диалога с тях относно конкурентната среда, в която оперираме."

Компанията е разследвана и от Министерството на правосъдието и Федералната комисия по търговията, както и от съдебния комитет към камарата на представителите. Министерството разследва също компанията майка на Google - Alphabet и Apple, а Федералната комисия по търговията - Amazon.