Барселона стартира по впечатляващ начин тазгодишната си кампания в Шампионската лига. В първи двубой от груповата фаза на надпреварата, каталунският гранд се справи с вицешампионите на Европа от Ювентус с 3:0.

"Блаугранас" не оставиха никакъв шанс на своя италиански съперник, а над всички очаквано беше Лионел Меси, разписал се по веднъж в двете полувремена. Това бяха и първите попадения на "Ла Пулга" в професионалната му кариера в мрежата на Джиджи Буфон.

Снимка 312304

Източник: GettyImages

Време да огорчи "Старата госпожа" имаше и Иван Ракитич, който донякъде завърши една отлична солова изява на Меси. Ювентус пък така и не стигна до поне почетно попадение, след като непростими пропуски направиха Дибала и Бернардески.

По този начин новият наставник на каталунците Ернесто Валверде дебютира с успех в първия си европейски мач начело на Барса. Успешен дебют като титуляр пък направи новата многомилионна покупка Усман Дембеле.

Барселона - Ювентус 3:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Барселона - Ювентус 3:0 (Развой на срещата по минути)

Какво начало на новия сезон в Шампионската лига!

Барселона изобщо не изгуби време в проучване на своя съперник, а организира опасна атака още в 3-ата минута. Лео Меси хвърли прекрасен извеждащ пас за новака Усман Дембеле. Френският национал стигна до малкото наказателно поле на Юве, но в крайна сметка всичко завърши с ъглов удар. При него Буфон беше убедителен и игра на сигурно.

Снимка 312305

Източник: GettyImages

Гостите от Италия обаче бързо демонстрираха, че този двубой със сигурност няма да се играе пред една врата. В ответната си атака "бианконерите" стигнаха до голова възможност чрез Де Шилио, отправил коварен диагонален шут. Тер Щеген изби с върха на пръстите си, но главния съдия сгреши и показа аут.

С всяка изминала минута атаките на "Старата госпожа" ставаха все по опасни. Хилядите по трибуните изтръпнаха сериозно в 10-ата, когато Пянич елегантно преодоля Бускетс и шутира ниско по тревата. Сериозно ангажираният от началото на вечерта - Тер Щеген обаче пак беше на висота и парира.

Първата реална голова възможност бе факт в 20-ата минута на срещата. Брилянтна солова акция на Андрес Иниеста завърши с фаул, фронтално пред наказателното поле на Юве. Лео Меси пробва удар под стената, но този път хитрото му изпълнение не даде ефект. Отбитата топка обаче попадна в краката на Луис Суарес, който с елегантен шут я прати под гредата. Джиджи Буфон се превърна в последна преграда пред попадението, избивайки с една ръка в корнер.

Снимка 312308

Сякаш от нищото, Барселона можеше да поеме лидерството в мача след 37 минути игра. Матиа Де Шилио направи грандиозен подарък на Усман Дембеле, подавайки му топката на около 12 метра от голлинията на Буфон. Крилото опита светкавичен изстрел, но с ценен шпагат в тази ситуация блесна Алекс Сандро.

И докато всички по трибуните очакваха сигнала на Дамир Скомина за почивка, Лео Меси все още не бе казал последната си дума. Магическият №10 започна една атака през центъра, след което направи успешно двойно подаване със Суарес. Последва премерен изстрел по земя на "Ла Пулга", който остави без алтернатива дори легендарен страж като Буфон. Така маестрото за първи път в своята кариера прониза италианския страж.

Снимка 312324

Източник: GettyImages

Подновяването на играта можеше да предложи много положителни емоции за италианските гости. Една лошо изчистена топка от защитата на Барса попадна в краката на Дибала, който обаче разочарова със слабото си изпълнение в аут.

Барселона обаче умело показваше, че когато приключи на по-висока скорост, Юве трудно може да им бъде адекватен опонент. Жорди Алба подаде към вездесъщия Меси, който отправи прекрасен изстрел от средна дистанция, отбил се в страничната греда на Юве. Впоследствие топката срещна и в гърба на Буфон, но така и не посети торинската врата за втори път.

Снимка 312320

Източник: GettyImages

Силните минути за каталунците дадоха резултат и удвояването на резултата стана факт в 56-ата минута. Грешка на Бетанкур даде началото на нова съперникова атака, която бързо стигна до Лео Меси по крилото. Аржентинецът отправи остър пас към непокрития Суарес, но малко пред голлинията, Меди Бенатия изчисти. За негова зла участ обаче топката попадна в краката на Ракитич, който от удобна позиция направи 2:0.

Съвсем свалили гарда, торинци се превърнаха в лесна плячка за магията на Лионел Меси. В 68-ата минута аржентинецът стартира солова изява и след като се подигра с Бенатия и Брадзали, прати в обратния ъгъл и безпомощния вратар на Юве за класиката 3:0.

Спортинг (Лисабон) с много ценен успех срещу Олимпиакос

Малко не стигна на Олимпиакос да компенсира ужасяващия си старт срещу Спортинг

"Лъвовете" с много ценен успех на гръцка земя - 3:2

До края домакините отстъпиха инициативата на "Старата госпожа", но тя така и не достигна до почетен гол след пропуски на Дибала и Бернардески.

Снимка 312323

Източник: GettyImages

В следващия кръг, на 27.09, Барселона има тежко гостуване на другия лидер в група D -Спортинг (Лисабон). Юве пък ще се пробва да се върне на победния път срещу гръцкия шампион Олимпиакос.