Барселона не може да поеме продължаващия, необуздан ръст на броя на туристите и трябва да наложи ограничения, за да не се превърне в "увеселителен парк" без жители, каза пред "Ройтерс" във вторник кметът на най-посещавания град в Испания.

Миналия месец Барселона обеща да спре всички краткосрочни наеми до 2028 г., за да овладее растящите цени на наемите за жителите. И по-рано този месец протестите срещу туризма станаха набраха скорост, след като няколко протестиращи използваха водни пистолети, за да напръскат туристи на фона на нарастващите митинги срещу масовия туризъм в Испания.

Кметът Джауме Колбони каза, че ще продължи да полага усилия за ограничаване краткосрочните наеми, тъй като не може да повлияе на търсенето, което според оценките показва, че е безкрайно и може да расте между 3% и 8% годишно, което "нито един град не може да поеме".

"Ако имате театър с капацитет от 300 места, не можете да продадете 500 билета, дори ако имате 200 души на опашка... Всичко има лимит", каза Колбони в интервю.

Миналата година около 26 милиона туристи са посетили 1,6-милионния град, където туризмът представлява 15% от икономиката му, а властите се подготвят за потенциално рекордна 2024 г.

Кметът на Барселона слага край на отдаването на апартаменти под наем на туристи

Кметът на Барселона слага край на отдаването на апартаменти под наем на туристи

Над 10 000 туристически лиценза, предоставени на наемодатели, няма да бъдат подновени след изтичането им

"Туризмът трябва да обслужва модела на града, а не обратното", добави Колбони, очаквайки други да повторят забраната за туристически апартаменти, тъй като с него се свързаха служители от други градове.

Но посетителите все повече предпочитат да наемат ваканционни жилища, когато пътуват, като краткосрочните наеми от чуждестранни туристи в Испания са се увеличили с 24% между март и май, според асоциацията на туристическата индустрия Exceltur.

Колбони, чийто мандат изтича през 2027 г., изключи облекчаването на забраната, която той защитава, че е законна, въпреки че е оспорвана в съдилищата и е популярна, като проучване на местното правителство показва, че 75% от жителите на Барселона я подкрепят.

Той също така не планира да облекчи съществуващата забрана за отваряне на нови хотели в центъра на града, като същевременно се стреми да повиши градския данък, който плащат пътниците на круизни кораби, които остават по-малко от 12 часа. Целта, каза той, е пристигащите по море да спрат да нарастват, след като достигна рекордните 3,6 милиона круизни пътници през 2023 г.

Междувременно Колбони осъди протеста с пръскане на вода като неотразяващ духа на Барселона, и подчерта, че всички туристи са добре дошли и протестите не трябва да плашат посетителите.

Испанското правителство обяви мерки срещу краткосрочните и сезонни наеми

Испанското правителство обяви мерки срещу краткосрочните и сезонни наеми

Собствениците на имоти наричат мерките експроприация