Испанското правителство обяви в сряда строги мерки срещу краткосрочните и сезонни наеми на ваканционни имоти, на фона на нарастващото недоволство от страна на местните жители, които се чувстват изключени от пазара на жилища. Министърът на потребителските права, Пабло Бустиндуй, заяви, че правителството ще разследва обявите на платформи като Airbnb и Booking.com, за да провери дали имат необходимите лицензи, предава Ройтерс.

"Ако една къща няма лиценз за туризъм, рекламата ѝ в интернет платформи трябва да бъде незаконна и следователно наказуема," каза Бустиндуй в интервю за държавната телевизия TVE.

Испания се бори да намери баланс между поддържането на туризма, който е основен двигател на икономиката, и справянето с проблемите на местните жители, които не могат да си позволят наемите поради преход на имотите към по-доходоносни туристически наеми.

Кметът на Барселона, Жауме Колбони, посочи увеличението на наемите с 68% през последното десетилетие като една от причините за наскоро обявения си план за постепенно премахване на всички краткосрочни наеми в града до 2028 година.

Канарските острови казаха "не" на масовия туризъм

Канарските острови казаха "не" на масовия туризъм

Хиляди протестиращи искат да се ограничи притокът на туристи

Асоциацията на собствениците на туристически апартаменти, Apartur, заяви, че мярката представлява експроприация, докато Конституционният съд на Испания разглежда законността на този ход.

Премиерът Педро Санчес обяви по-рано тази седмица, че правителството ще създаде регистър на ваканционните имоти, с цел да ограничи броя на обявите.

Жители на Барселона, Канарските острови и Малага са провели протести през последните седмици срещу увеличението на туристическите наеми. В тези туристически горещи точки, сезонните работници в хотелиерството изпитват затруднения да намерят жилища и много от тях прибягват до спане в каравани или дори в автомобилите си.

Airbnb и Booking.com не отговориха веднага на искания за коментар.

Правителството също така обмисля стъпки за ограничаване на средносрочните наеми от един до 11 месеца и може да даде право на съседите в апартаментни блокове да решават дали собственикът може да отдава имота си под наем чрез платформи, заяви министърът на жилищното строителство Исабел Родригес във вторник вечерта.

"Трябва да запазим социалните права, като правото на жилище," каза Родригес пред радиостанция Cadena SER.

Хиляди в Малага поискаха мерки срещу апартаментите за туристи

Хиляди в Малага поискаха мерки срещу апартаментите за туристи

Прекалено високите наеми заради туризма в града са вече непосилни за местните жители