Хиляди местни жители протестираха в събота в Малага, автономната област Андалусия, Южна Испания, срещу недостига на жилища, високите наеми и като цяло за промяна на туристическия модел, съобщава EFE. 

Около 5500 души са присъствали, според полицията, скандиращи лозунги като "Малага не се продава", както и "Искаме да живеем, а не да оцеляваме" по време на демонстрацията. Организаторите на шествието съобщиха, че на него са присъствали около 25 000 души.

Протестът се проведе поради "невъзможността за достъп до жилище", "изгонването" на жителите от техните квартали и затварянето на местни фирми, казаха организаторите.

Представители на ръководството на партия Podemos са присъствали на протеста. Те са призова за "силни и смели" мерки, като мораториум върху туристическите жилища.

"Хората казват силно и ясно, че градовете са за живеене, а не за туристи", казаха те, защото Малага "не може да понася това повече".

Генералният секретар на лявата Социалистическа работническа партия (PSOE) на Малага Даниел Перес, който също беше на шествието, призова градските власти да "вземат под внимание" исканията на хората.

В някои райони, до 70% от жилищата се отдават на туристи.

Кметът на Барселона слага край на отдаването на апартаменти под наем на туристи

Кметът на Барселона слага край на отдаването на апартаменти под наем на туристи

Над 10 000 туристически лиценза, предоставени на наемодатели, няма да бъдат подновени след изтичането им

Припомняме, че и други испански градове срещат същите проблеми. 

По-рано през юни, кметът на испанския град Барселона обеща да премахне краткосрочните туристически наеми в града в рамките на пет години.

Социалистът Жауме Колбони отбеляза, че не планира да поднови нито един от 10 101 туристически лиценза, предоставени на наемодателите, когато срокът им изтече през ноември 2028 г.

Колбони заяви, че апартаментите, които в момента се рекламират в платформи като Airbnb и Homeaway, вместо това ще бъдат достъпни за местните жители. Политици, които се противопоставиха на този ход, го обвиниха в нарушаване правата на собственост.

От 1 април Барселона вдига туристическия данък

От 1 април Барселона вдига туристическия данък

Очакват се приходи от 100 млн. евро

По думите му мярката ще бъде еквивалентна на изграждането на 10 000 нови жилища. Обосновавайки плана, той посочи, че наемите са се повишили със 70% през последните 10 години и са станали непосилни. Необходимо е повече предлагане на жилища и мерките, които представяме днес, са за осигуряване на повече предлагане, добави той.

Барселона се бори с ограничено предлагане на жилища от години. Политиците обвиняват за това високите темпове на ръст на туризма, както и нарастващия статут на града като технологичен център, привличащ чуждестранни работници. Новото строителство не успява да се справи с повишеното търсене, което повишава цените.

Асоциацията на туристическите апартаменти в Барселона заяви, че промяната ще доведе до незаконно отдаване под наем на апартаменти на туристи.