Борусия (Дортмунд) приема Барселона в мач от Група F на Шампионска лига. Двубоят на стадион "Сигнал Идуна Парк" стартира в 22:00 часа.

Двата тима са сред обичайните участници в Шампионска лига, но за първи път в историята се изправят един срещу друг в турнира.

До момента те са играли помежду си в спор за Суперкупата на Европа в края на миналия век. На "Камп Ноу" домакините печелят с 2:0 с голове на Луис Енрике и Ривалдо от дузпа, а в Германия срещата завършва 1:1 и тогавашният победител за Купата на УЕФА вдига трофея.

Снимка 442808

Източник: Twitter

Иначе и за двата отбора това ще е поредно участие в групите на Шампионска лига. За рурците е 14-то, докато за каталунците 24-то, което е рекорд, заедно с големия съперник Реал (Мадрид).

Снимка 442848

Източник: Twitter

През миналия сезон Дортмунд не допусна гол на "Сигнал Идуна Парк" в тази фаза на надпреварата след 3:0 над Монако, 4:0 над Атлетико (Мадрид) и 0:0 с Брюж. От общо 15 домакинства на испански отбори, "жълто-черните" имат само три загуби, осем успеха и четири равенства.

У дома германците спечелиха пет от последните седем срещи срещу противник от Ла Лига. Останалите две за реми и поражение.

Борусия (Дортмунд) и Барселона никога не са били съперници в Шампионската лига

Борусия (Дортмунд) и Барселона никога не са били съперници в Шампионската лига

Каталунците с един успех срещу опонента си

За последния четвъртък век Барселона неизменно стига до фазата на директните елиминации в Шампионска лига. Загубата от Ливърпул (0:4) на 1/2-финалите през миналия сезон сложи край на серията на каталунците от 11 мача без поражение в турнира.

Снимка 437205

Източник: Twitter

Но каталунците определено изпитват трудности при визита на международната сцена. Отборът надделя само в четири от последните си тринадесет гостувания, плюс пет равенства и четири загуби.

В Германия пък Барса има само два успеха от седем двубоя насам.