Ливърпул ще продължи да бъде част от тазгодишното издание на Шампионската лига. "Червените" хванаха последния влак за елиминационната фаза, след като надиграха Наполи с 1:0 в директен сблъсък за второто място в група С. Голямото разочарование пък остава за "партенопеите", които бяха изпреварени от англичаните и ПСЖ, и ще трябва да се настройват на вълна Лига Европа.

В герой за домакините очаквано се превърна Мохамед Салах, който вкара единственото попадение в 33-ата минута на мача. Като цяло битката на "Анфийлд" ни предложи много интересни положения. Хората на Клоп можеха да се поздравят с разгромен успех, ала куп пропуски сътвориха Мане, Салах, Хендерсън и т.н.

Снимка 394752

Източник: GettyImages

Наполи, който отпада от турнира само заради по-лошата си голова разлика, можеше да се съживи в самия край, но Арек Милик беше разколебан от фундаменталната намеса на Алисон Бекер.

В другия мач от групата, ПСЖ гарантира първото си място, след като разби с 4:1 като гости Цървена звезда.

Ливърпул - Наполи 1:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Ливърпул - Наполи 1:0 (Развой на срещата по минути)

Драматичен епилог в "Групата на смъртта"

Макар и всички да очакваха, че Ливърпул ще стартира със стихиен натиск, първата реална опасност пред вратата на Наполи дойде едва в 7-ата минута. Но каква беше тя! Андрю Робъртсън демонстрира точността на своето центриране, уважавайки включването от дълбочина на Мо Салах. Египтянинът изскочи сам срещу Оспина, но за миг се зачуди дали да спира топката, или да бие, което в крайна сметка провали цялата изгодна ситуация.

Отговорът на Наполи бе светкавичен. В следващата атака пробив на Лоренцо Инсине завърши с пас към границата на наказателното поле, където Марек Хамшик стреля без подготовка. Алисон Бекер имаше късмет, тъй като коженото кълбо профуча малко над горната му греда.

Снимка 394751

Източник: GettyImages

В 13-ата минута реферът Дамир Скомина имаше трудната задача да оцени правилно едно влизане на Върджил ван Дайк, което без малко не счупи глезена на Дрис Мертенс. Съдията все пак реши, че холандецът се е пробвал да играе за топката и поради този факт грубостта му беше наказана само с жълт картон.

Ливърпул постигна пълен контрол над двубоя и в 21-ата минута отбеляза попадение. Садио Мане отигра остро центриране на Трент Алекзандър-Арнолд и не остави никакъв шанс на "партенопеите". Радостта на сенегалеца обаче беше кратка, тъй като и той беше разбрал, че е в положение на засада.

Логичното в този двубой все пак се случи, когато непрестанните атаки на английския гранд дадоха необходимия ефект. Мохамед Салах направи поредното си врязване в наказателното поле. Този път Калиду Кулибали нямаше как да стопира "Фараона", а всичко завърши с техничен изстрел на домакинската звезда в незащитения от Оспина ъгъл!

Снимка 394750

Източник: GettyImages

В края на полувремето публиката на "Анфийлд" видя нещо доста нестандартно. Дрис Мертенс опита да прехвърли излезелия Алисон с удар от центъра. Изпълнението му обаче бледнееше пред това на Тодор Неделев срещу Локомотив (Пд) и завърши с топка в аут.

Агресивната преса на Ливърпул беше използвана в точния момент, малко след подновяването на играта. Пълният успех на тази домакинска акция можеше да завърши с нов гол на Мохамед Салах. Този път късметът беше на страната на неаполитанци, тъй като ударът му в близкия ъгъл облиза външната част на мрежата.

ПСЖ победи Цървена звезда като гост с 4:1

Атомното трио на ПСЖ се развихри в Белград

"Принцовете" на Тухел спечелиха "Групата на смъртта"

В 57-ата минута Раул Албиол стреля с глава след центриране от корнер, но в ръцете на Алисон. В ответната атака обаче Ливърпул имаше още по-добра възможност чрез Роберто Фирмино, който също стреля с глава, но и неговият удар бе спасен.

Снимка 394730

Източник: EPA/БГНЕС

В следващите мигове вратарят на гостите беше обстрелван с всевъзможни удари от далечна дистаниця. Колумбиецът не допусна да бъде преодолян и блесна с няколко сигурни спасявания. Карло Анчелоти пък изненада мнозина, като извади звездата на Наполи Дрис Мертенс, за да пусне в игра Аркадиуж Милик.

Ливърпул можеше да дочака далеч по-спокойно заветните минути на дербито, но извеждащ пас зад отбраната за Мо Салах бе перфектно блокиран от пресеклия го Оспина, който за добавка след това боксира настрани и опит за центриране на египтянина за непокрития на далечна греда Боби Фирмино.

Наполи продължаваше да бъде в играта, само заради своя страж, който 180 секунди по-късно отново избухна с решителна намеса. Андрю Робъртсън хвана леко в крачка с паса си Садио Мане, но африканецът съумя да насочи към мрежата. Срещу него обаче пак беше непробиваемият Оспина.

Снимка 394727

Източник: EPA/БГНЕС

И докато Ливърпул търсеше втория гол, Наполи сякаш от нищото беше на крачка от изравнителния. Андрю Робъртсън не прецени остро центриране, оставяйки коженото кълбо за дебнещия зад него Кайехон. Испанецът обаче бе толкова изненадан от развоя на събитията, че само успя да прати нескопосано топката в аут.

Барселона и Тотнъм завършиха наравно на "Камп Ноу"

Миролюбив хикс с Барселона остави Тотнъм в Шампионска лига!

Англичаните стигнаха до равенството в заключителните минути

Ливърпул си позволи лукса да пропусне нов задължаващ шанс малко преди края. Садио Мане имаше може би една от най-лесните задачи, след като получи подаване от Салах и стреля от 7 метра срещу вече падналия на земята Оспина. Африканецът обаче направи по-трудното и прати изстрела си в аут.

Снимка 394728

Източник: EPA/БГНЕС

С оглед на всичко случило се до този момент, драматизмът на "Анфийлд" нямаше как да не бъде пълен в даденото от съдията продължение. Съдбата се усмихна на Наполи и им подари едно 100-процентово голово положение. Резервата Милик получи топката след центриране от фаул и шутира от непосредствена близост. В тази ситуация обаче големият герой се казваше Алисон Бекер, спасил цялата европейска кампания на Ливърпул с фантастично спасяване!. Намеса, която подари и така сладката победа за "червените"!