Отборът на Реал (Мадрид) спечели тазгодишното издание на Шампионската лига! В драматичен финал, изигран на стадион „Сан Сиро“ в Милано, „кралете“ надвиха с  6:4 (след изпълнението на дузпи) големия си градски съперник Атлетико (Мадрид). В герой за „белия балет“ се превърна безспорният им лидер Кристиано Роналдо, който реализира най-важния последен наказателен удар. Така грандът се поздрави с исторически 11-а трофей в турнира, който определено може да се нарече „надпреварата на Реал“. В ролята на грешник за Атлети пък бе бранителят Хуанфран, който нацели страничната греда от бялата точка.

Роналдо: Сигурен бях, че ще вкарам дузпата!

Роналдо: Сигурен бях, че ще вкарам дузпата!

"Страхотна радост"

В редовното време срещата завърши при резултат 1:1, а 80 000 хиляди на трибуните станаха свидетели на уникална драма. Серхио Рамос изведе символичните домакини още в 15-ата, когато се оказа най-съобразителен след едно центриране на Кроос.  Последваха още силни минути за „кралете“, които обаче пропиляха няколко отлични възможности да решат всичко. Поради този факт, те бяха наказани в 78-ата минута, когато Яник Ферейра-Караско прати съперничеството в продължения.

Габи: Загубихме най-важния мач в нашия живот

Габи: Загубихме най-важния мач в нашия живот

„Чувството е ужасяващо“

При дузпите Лукас, Рамос, Бейл, Марсело и Роналдо не трепнаха, докато Хуанфран от Атлети се огъна и прати топката в страничната греда. Триумфът в Милано ще донесе на „кралете“ премия от близо 600 000 евро на човек. Това е и първата купа в треньорската кариера на легендарния Зинедин Зидан, така той става един от малкото, които печелят "трофея с ушичките" и като състезател и като наставник.

Снимка 236596

Източник: GettyImages

Съдбата пък отново обърна гръб на Атлетико, който губи 3 пореден финал.

Големият финал в Шампионската лига бе открит с бляскава церемония. Феновете на Реал (Мадрид) и Атлетико станаха свидетели на страхотно шоу, за което се погрижиха стотици танцьори и двете големи музикални звезди – Алиша Кийс и Андреа Бочели.

Италианците се постараха – бляскава церемония откри финала в Шампионската лига (ВИДЕО + СНИМКИ)

Италианците се постараха – бляскава церемония откри финала в Шампионската лига (ВИДЕО + СНИМКИ)

Алиша Кийс и Андреа Бочели се погрижиха за голямото шоу

„Рохикобланкос“ стартираха двубоя повече от агресивно. Момчетата на Чоло опитаха да вземат страха на своя опонент още от първата минута. Те набързо трябваше да бъдат усмирявани от рефера Марк Клатенбърг, който им препоръча да намалят емоцията заради грубите си влизания. Отговорът на "кралете" бе подобаващ, още с първата си атака, символичните домакини бяха агонизиращо близо до гола. Гарет Бейл бе спрян непозволено, след което получи правото да изпълни фаул. Острото центриране на уелсеца, нещо смесено между удар и подаване, бе засечено от Каземиро. Изстрелът на бразилския национал обаче като по чудо бе спасено от Ян Облак.

Колкото по-остри ставаха атаките на Реал, толкова по-назад се прибираха играчите на Атлетико. В 8-ата минута Тони Кроос напредна умело, след което пробва далечен изстрел. За негово съжаление, коженото кълбо се удари в съперник и излезе в корнер.

Серхио Рамос: Това е втората ми купа, много съм горд

Серхио Рамос: Това е втората ми купа, много съм горд

"Посвещавам успеха на семейството си и на всички фенове на Реал (Мадрид)"

Четвърт час след началото на финала, логичното сякаш се случи. Отбраната на Атлетико отново проспа едно опасно центриране. Въпреки, че беше задържан, капитанът Серхио Рамос успя да чукне топката под плонжа на Облак и така да донесе безумна радост за едната половина както  Мадрид, така  и "Сан Сиро". При попадението му останаха съмнения за засада, което предизвика и вълна от дискусии.

Снимка 236566

Източник: GettyImages

Атлетико (Мадрид) видимо се стъписа от инкасираното ранно попадение и трудно създаваше каквито и да е положения пред Кейлор Навас. Първият точен изстрел по посока вратата на Реал бе факт в 34-ата минута. Антоан Гризман пое топката на границата на наказателното поле, но след това отправи слаб шут, който не затрудни по никакъв начин Навас!

С наближаване края на полувремето, отборът на Атлетико (Мадрид) се настани за далеч по-постоянно в полето на Реал. Селекцията на Диего Симеоне обаче така и не достигаше до реална голова възможност. Единственият, който опитваше нещо по-интересно е Гризман. Реал дебнеше своя шанс на контраатака.

Реал (Мадрид) - Атлетико (Мадрид) 1:1 (5:3 след изпълнението на дузпи)

Реал (Мадрид) - Атлетико (Мадрид) 1:1 (5:3 след изпълнението на дузпи)

"Кралете" с 11-и трофей от ШЛ

Втората част започна по възможно най-емоционалния начин. Още с първата си атака, символичните гости от Атлетико си спечелиха правото да изпълнят дузпа! Пепе закъсня да избие една подадена топка към Торес и го събори в собственото си наказателно поле! Марк Клатенбърг бе категоричен и посочи бялата точка. С отговорната задача се нагърби Антоан Гризман. Нервите на френския национал обаче не издържаха и той прати топката в горната греда. Секунди след този емоционален момент, Дани Карвахал получи тежка контузия и бе заменен принудително от Данило. Бранителят напусна със сълзи на очи, а от състоянието му може да се прави извод, че вероятно ще пропусне и предстоящото Европейско първенство.

Снимка 236575

Източник: GettyImages

Липсата на късмет обаче не спираше да съпътства "рохикобланкос". В 53-ата минута бранителят Стефан Савич направи по-трудното и от няколко метра не успя да добута коженото кълбо в опразнената от Навас врата.

Реал можеше да нанесе решителния си удар в 70-ата минута. Карим Бензема си осигури чудесна позиция и остана сам срещу стража на Атлетико. Ян Облак обаче демонстрира страховит рефлекс и майсторски спаси изстрела на френската звезда. Нужно е да отбележим, че ъгълът за стрелба не бе достатъчно удобен за Бензи.

В периода 75 -77 минути, отборът на Реал пропиля няколко 100-процентови шанса за гол. Апотеозът на техните офанзивни действия бе удар на Гарет Бейл, който бе изчистен от голлинията.

Снимка 236586

Източник: GettyImages

Секунди след безумните пропуски на Реал (Мадрид), "кралете" бяха наказани по възможно най-жестокия начин. Атака на Атлетико стартира от капитана Габи, който елегантно копна за включващия се по крилото Хуанфран. Крайният бранител не изгуби никакво време и моментално отправи прострелен пас в наказателното поле на съперника. Там дебнеше резервата Ферейра-Караско, който действа идея по-бързо от закъснелите да го покрият Данило и Васкес. Останалото беше миг от приказка, кинжален изстрел и изравнителен гол. Безумна радост за Атлети и тъжни лица, обичащи Реал (Мадрид). За да бъде шоуто пълно, белгиецът отпразнува своето попадение, целувайки страстно своята приятелка.

Тъжният Чоло: Съжалявам, че не зарадвахме нашите фенове

Тъжният Чоло: Съжалявам, че не зарадвахме нашите фенове

„Не знам от коя загуба боли повече“

Любопитен факт: На испански език фамилията на Carrasco означава "палач"!

Последваха нови силни минути за Реал, които обаче бяха белязани от нови два пропуска на Гарет Бейл. Кристиано Роналдо пък все по-често се хващаше за своето бедро, което не бе никак добър показател за неговото физическо състояние.

Футболистите на Атлетико (Мадрид) буквално полудяха секунди преди края на редовното време. Серхио Рамос брутално посече устремилия се към вратата на Реал - Ферейра-Караско. Реферът Клатенбърг обаче пожали "кралете", показвайки само жълт картон на техния капитан. Впоследствие Габи блъсна британския съдия, заради което също бе декориран с жълто. От повторенията обаче ясно си личеше, че Серхио е за гонене.

Снимка 236590

Източник: GettyImages

За разлика от повечето подобни финали, първото продължение бе изпъстрено с доста интересни положения. Началото бе поставено с удар от далечно разстояние на Каземиро, който попадна в обсега на Облак. Последва нова добра намеса на словака, след като спаси коварен и малко късметлийски удар с глава на Роналдо. Към 101-ата минута бранител на Атлетико легна самопожертвователно в краката на Гарет Бейл, който се бе озовал на повече от добра голова позиция.

Зизу: Сбъднах мечтата си

Зизу: Сбъднах мечтата си

“Този успех се дължи на многото работа”

В началото на второто продължение, в жертва на умората падна Фелипе Луис, който бе заменен принудително от Лука Ернандес.  Същата участ, малко по-късно застигна и Коке, който пък трябваше да отстъпи мястото си на Томас. Предвестникът на дузпите беше един безопаснен изстрел на Роналдо от пряк свободен удар. Така драмата на „Сан Сиро“ щеше да намери логичния си завършек – следваха дузпи.

Снимка 236594

Източник: GettyImages

При тях фаталната грешка допусна Хуанфран от Атлетико, който прати топката в гредата. Последва точно изпълнение на Кристиано Роналдо и радостта за Реал можеше да започва. Единадесетата вече е факт!