Отборите на Тотнъм и Ливърпул се изправят в дългоочаквания финал от тазгодишното издание на Шампионската лига. За втори път след 2008 година, битката за трофея ще бъде изцяло между английски отбори, което е абсолютното доказателство за неоспоримата доминация на отборите от Острова през тази кампания.

Заветната битка за Купата ще бъде третият случай, в който Тотнъм и Ливърпул се срещат в европейска надпревара, като до този момент са си поделили по един успех в полуфиналната фаза през 1972/73 за Купата на УЕФА. Напред тогава продължават "червените" с по-добър общ резултат.

Фалшиви билети всяват смут в Мадрид в часовете преди финала

Фалшиви билети всяват смут в Мадрид в часовете преди финала

Двубоят за най-важното отличие в клубния футбол е тази вечер

Емблематичният гранд Ливърпул търси своя шести трофей от турнира. "Червените" обаче са в негативна серия под ръководството на мениджъра си Юрген Клоп, като последователно загубиха финала в Лига Европа срещу Севиля, а миналата година отстъпиха с 1:3 и на Реал (Мадрид) в ШЛ. Всички в лагера на мърсисайдци обаче са убедени, че прокоба няма и днес най-сетне ще заслужат своя голям успех.

Бивш бос на Тотнъм: Салах е безполезен, не ни е необходим

Бивш бос на Тотнъм: Салах е безполезен, не ни е необходим

72-годишният Шугър беше собственик на "шпорите"

Добрата новина за символичните гости е свързана с пълното възстановяване на Роберто Фирмино, който ще води атаката на тима. Поводи за радост обаче няма Наби Кейта, който заради травма пропуска историческото събитие. В Ливърпул всички много ще разчитат на голямата звезда Мо Салах, който е твърдо решен да блесне в днешния финал, най-вече заради случката от преди 12 месеца, когато напусна принудително мача с Реал (Мадрид), след като беше контузен от Серхио Рамос.

Мане: Можех да премина в Юнайтед, но Клоп ме убеди, че Ливърпул е отборът за мен

Мане: Можех да премина в Юнайтед, но Клоп ме убеди, че Ливърпул е отборът за мен

"Дори бях провел среща с тях"

Достигането на Тотнъм до финал в Шампионската лига е истинска сензация. Лондончани бяха на косъм от отпадане още в груповата фаза, но все пак изпревариха Интер заради по-добрите си показатели. Последвалите съперничества с Борусия (Дортмунд), Манчестър Сити и Аякс обаче доказаха защо "шпорите" имат правото да се борят за най-престижния трофей на международната клубна сцена.

анкета

ТОПСПОРТ Ви пита: Кой ще спечели финала на Шампионската лига?

Виж резултати

Ливърпул 70.8%

Тотнъм 18.1%

Няма значение. Важно е, че два английски отбора са на финал. 3.9%

Не се интересувам от този футболен двубой. 7.2%

Звездата на тима Хари Кейн е възстановен и ще бъде на линия за мача. Същото важи и за Хари Уинкс, Дейвирсон Санчес, Ян Вертонген и Дани Роуз, който също имаха леки оплаквания. Единствено Бен Дейвис остава извън сметките.

Маурисио Почетино: В началото на сезона това изглеждаше като мечта

Маурисио Почетино: В началото на сезона това изглеждаше като мечта

"На финал сме и трябва да го спечелим"

Арена на големия финал ще бъде стадион "Уанда Метрополитано" в испанската столица. Капацитетът му е точно 67 829 места, като в последните дни настана истинска истерия за билети, като "на черно" те достигаха суми от над 5000 евро. Разрази се и "епидемия" от фалшиви пропуски... Английските фенове пък заляха Мадрид, като бройката им е близо 50 000 души, та дори и повече.

Юрген Клоп: Сигурно съм световен рекордьор по спечелени полуфинали, тук съм за титлата

Юрген Клоп: Сигурно съм световен рекордьор по спечелени полуфинали, тук съм за титлата

"Напълно различен тим сме в сравнение с миналата година"

Дамир Скомина ще ръководи сблъсъка , а Юре Прапротник и Роберт Вукан ще му помагат край страничните линии на терена. Дани Маккели от Холандия пък ще влезе в историята като първи видеоарбитър във финал на Шампионската лига.